Premieră negativă în retail. Kaufland şi Metro au renunţat anul trecut la aproximativ 700 de angajaţi

10 06. 2015
kaufland_carei_41277100

Doi retaileri alimentari din Top cinci comercianţi alimentari în funcţie de cifra de afaceri din 2014 au renunţat, anul trecut, la o parte dintre angajaţi, numărul mediu de salariaţi ajungând să scadă cu aproximativ 700 de persoane. Este vorba despre o situaţie inedită în comerţul modern, unde, urmare a expansiunii, numărul angajaţilor creşte constant. În 2013 comparativ cu 2012 cu o situaţie similară a avut loc la Carrefour, care a renunţat la 193 de oameni.

Kaufland, liderul comerţului modern din România începând cu 2011, a raportat pentru anul trecut un număr mediu de salariaţi de 12.180 de persoane, faţă de 12.589 cu un an în urmă. Scăderea cu 3,2% a numărului de angajaţi vine în contextul în care, 2014 a fost un an important pentru Kaufland, reţeaua de magazine depăşind pragul de 100 de unităţi. Practic, anul trecut, retailerul german a inaugurat 13 magazine în toată ţara, dintre care şi cea mai mare unitate a companiei, un magazin de aproximativ 5.500 de mp situat pe Valea Oltului nr. 195-197, din sectorul 6 al Capitalei

Kaufland este al treilea cel mai mare angajator al României, conform unui clasament realizat pe baza numărului mediu de salariaţi, aşa cum raportează companiile Ministerul Finanţelor Publice, după OMV Petrom (17.866 de salariaţi în 2014) şi Dacia Mioveni (14.063 de salariaţi în 2014).

În 2013 comparativ cu 2012, Kaufland angajat 642 de salariaţi. 

” În anul 2013 difera cifra de angajati Kaufland de anul 2014, deoarece a fost folosit un alt model de calculaţie. În anul 2013 s-a facut raportarea luând in calcul doar angajatii din luna decembrie, cu ziua de raportare 31.12.2013. În luna decembrie cifra de angajaţi este mai mare decât pe media anului, din cauza sărbătorilor de iarnă. Pentru anul 2014 s-a luat în calcul numărul total al angajatilor din an, împărţit la 12 luni. Din cauza acestor modalitati de raportare diferite se explică diferenţa de număr de angajati”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Kaufland.

Kaufland a raportat în 2014 o cifră de afaceri de 7,99 miliarde de lei şi un profit net de 409,7 milioane de lei. Faţă de anul trecut, retailerul a raportat o creştere a business-ului de 10,1%.

Al doilea retaileri care a renunţat la o parte dintre angajaţi a fost Metro Cash and Carry. În 2014, retailerul german avea un număr mediu de 5.125 de salariaţi, cu 282 de salariaţi mai puţin faţă de anul anterior. Spre deosebire de Kaufland însă, care a deschis magazine în 2014, Metro a renunţat  la o unitate de mici dimensiuni din Piteşti, urmare a  a vânzărilor reduse. Compania declara atunci că cei 17 angajaţi ai unităţii vor avea posibilitatea de a lucra în alte unităţi ale reţelei.

Metro operează pe plan local 31 de magazine Metro şi Metro Punct plus un magazin online şi a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 4,48 miliarde de lei, ceea ce l-a coborât în topul comercianţilor alimentari moderni pe poziţia a treia, după Kaufland şi Carrefour . De asemenea, anul trecut, Metro a trecut pe pierdere (minus 1,2 milioane de lei), faţă de un profit net de 43,6 miliaone de lei cu un an în urmă.

METRO Cash & Carry România este parte integrantă a METRO Cash & Carry Internaţional şi a fost lansată oficial în România în luna octombrie a anului 1996, prin deschiderea primului centru de distribuţie, în Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără magazine în 24 de oraşe. 

Menţionăm că datele prezentate de ECONOMICA.NET se referă la numărul mediu de salariaţi din 2014 comparativ cu numărul mediu de salariaţi din 2013. 

Până la publicarea acestui articol, oficialii Metro Cash and Carry nu au răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET referitoare la dinamica numărului de angajaţi.

Vom reveni atunci când acestea vor fi disponibile.

Potrivit metodologiei Institutului Naţional de Statistică, folosită în raportările contabile, numărul mediu al salariaţilor se determină ca medie aritmetica simplă calculată prin împărţirea sumei efectivelor zilnice de salariaţi din perioada de referinţă, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi alte zile nelucrătoare, la numărul total al zilelor calendaristice. Salariaţii angajaţi cu program parţial sunt inclusi proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă. În efectivul zilnic de salariaţi sunt cuprinse persoanele cu contract de muncă pe perioada determinată sau nedeterminată (inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul). In efectivul zilnic al salariaţilor luat în calculul numărului mediu de salariaţi nu se cuprind: salariaţii aflaţi în concediul fară plată, grevă, detaşaţi la lucru în străinătate, şi cei care beneficiază de prevederile Legii nr.78/1995, modificată prin Legea nr.22/1996, privind protecţia personalului şi a patrimoniului din sectorul producţiei de apărare.