Premieră negativă la Mega Image: numărul de magazine a scăzut. Vânzările continuă să crească susţinut

27 04. 2016
img_1363111_58806200

După ani în care şi-a pus bannerele pe sute de magazine în Bucureşti şi alte şapte judeţe cu putere de cumpărare mare, retailerul belgian Delhauze marchează pentru prima dată în ultimii trei ani, o scădere a numărului absolut de magazine. Astfel, în primul trimestru al acestui an, numărul de magazine operate de retailerul belgian în România era de 470 de unităţi, cu una mai puţin faţă de finalul anului 2015. Altfel spus, în ultimele luni, Mega Image a închis mai mult decât a reuşit să inaugureze.

Spre comparaţie, în primele trei luni ale lui 2015, Mega Image avea un magazin în plus faţă de finalul lui 2014, în primele trei luni ale lui 2014 avea 302 unităţi, cu şase mai multe decât la finele lui 2013, iar în primele trei luni ale lui 2013 avea cu 12 unităţi mai multe decât în decembrie 2012. 

Ca regulă însă, Delhaize a deschis în România cele mai multe magazinele în a doua parte a anului.

Ce s-a întâmplat

Primele veşti răsunătoare cu privire la închiderea unor magazine Mega Image au venit în vara lui 2015, când retailerul a anunţat că va renunţa la toate cele patru unităţi din Piteşti, pe motiv de performanţe slabe. Mai mult, la finele anului trecut, urmare a incendiului din Colectiv şi a modificării legislaţiei privind clăidirile cu risc seismic ridicat, Mega Image a fost nevoită să mai închidă trei marketuri din Capitală (Mega Image Mărăşeşti – situat pe Bd. Mărăşeşti nr. 4, sector 4, Shop&Go Covaci 14 – situat pe Str. Covaci nr.14, sector 3, precum şi Shop&Go Griviţei 238 – situat pe Calea Griviţei, nr. 238, sector 1).

Cu toate acestea, la finalul lui 2015, retailerul belgian opera în ţara noastră cu 61 mai multe magazine decât la finele lui 2014, în total 471. 

Anul acesta însă, siglele Delhaize au fost îndepărtate de pe alte trei magazine. Este vorba despre supermarketurile din Strada Icoanei, nr. 11-13, Strada Copilului, nr. 6-12 şi respectiv Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 56 care au fost preluate de Annabella, liderul pieţei de retail alimentar din Vâlcea, operat de familia Mutu. Totodată, Delhaize a renunţat la conceptul AB Cool Food, primul şi singurul magazin din România dedicat în exclusivitate produselor congelate, dar a deschis în loc un Mega Image.

Continuă expansiunea

Potrivit ultimelor raportări financiare, belgienii se declară însă în continuare extrem de interesaţi de expansiunea România, piaţă care asigură printre cele mai mari creşteri din Sud-Estul Europei. „Operațiunile noastre din Europa de Est au performat peste așteptări. În România, operațiunile noastre au beneficiat de pe urma condițiilor economice favorabile, coroborat cu reducerea TVA-ului, în timp ce în Grecia, magazinele Alfa Beta, au reușit să implementeze acțiuni promoționale și de marketing de succes într-o piață care este în continuă scădere. În Serbia am avut o evoluție pozitivă în termeni comparabili”, a comentat Frans Muller, CEO Delhaize Group cu ocazia publicării raportului finaciar aferent primului trimestru din acest an.

Citeşte şi Mega Image continuă să crească cu două cifre pe an în România. Cum se apără de competiţie

Potrivi raportului, Delhaize intenționează să continue expansiunea pe piețele din România și Grecia, fapt ce se poate observa şi din ultimele anunţuri ale Mega Image România. Retailerului a inaugurat miercuri, 27 aprilie, o unitate sub umbrela Shop&Go pe strada Laminorului din Bucureşti. De asemenea, cu cinci zile înainte a mai deschis alte două noi magazine Shop&Go în Constanţa şi Bucureşti. Prima inaugurare a anului a avut loc în februarie, în judeţul Ilfov.

Rezultate financiare foarte bune în România

De altfel, vânzările Mega Image în România au crescut puternic în primul trimestru. La cursul valutar actual, veniturile Delhaize în regiunea Europa de Sud-Est (România, Grecia și Serbia), au crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 16,5% (+17% la curs valutar constant), de la 768 milioane de euro la 894 milioane de euro.

Avansul veniturilor a fost susținut de creșterea de 10,8% a vânzărilor în termeni comparabili, de dezvoltarea rețelei de magazine și de o contribuție pozitivă de 0,5% a calendarului.

În ceea ce priveşte profitul operaţional din regiune, acesta a crescut cu 101,5%, la 36 de milioane de euro (+102,4% la curs valutar constant), în timp ce marja operațională a avansat de la 2,3% la 4,1%.