Premieră: Numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de Bacalaureat va fi sub 100.000, pentru prima dată în ultimii 26 de ani

Economica.net
09 08. 2016
bacalaureat_797959382_06059000

Potrivit acestuia, scăderea accentuată a numărului absolvenţilor de liceu se reflectă în dificultăţile pe care le au universităţile în a-şi ocupa locurile scoase la admitere, iar pe termen lung acest fenomen ar putea conduce la neîndeplinirea procentelor stabilite de România privind numărul absolvenţilor de învăţământ superior, număr oricum inferior celui stabilit de Uniunea Europeană (UE).

‘Ne confruntăm cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat, probabil vom mai avea 9-10.000 în sesiunea de toamnă, însă oricum vom avea sub 100.000 de absolvenţi de liceu cu diplomă de Bacalaureat. Este primul an după 1990 în care coborâm sub 100.000 şi am avut ani cu peste 200.000 de absolvenţi. (…) Este o provocare, iar deja universităţile româneşti simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reuşit să-şi ocupe toate locurile de studii cu licenţă şi masterat din primele zile la admitere, dar acest lucru nu s-a întâmplat la multe universităţi din ţară. Iar acest lucru va constitui din ce în ce mai mult o problemă de cantitate mai ales că pentru 2020 ne-am propus să avem un anumit procent al absolvenţilor de învăţământ superior care oricum e mult sub ce şi-a propus UE’, a declarat Sorin Câmpeanu.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a confirmat problema demografică, dar a precizat că ea nu poate fi rezolvată nici de universităţi şi nici de ministerul pe care îl conduce.

‘Scăderea demografică afectează învăţământul din România, sunt universităţi care nu mai reuşesc, în sesiunea din vară, să-şi completeze locurile, vom vedea ce se va întâmpla, este un factor pe care nici ministerul nici universităţile nu îl pot controla în momentul de faţă’, a afirmat Mircea Dumitru.

Totodată, ministrul Educaţiei a mai precizat că ‘universităţile au autonomie, ştiu să-şi gestioneze bugetele şi profilurile, iar unele specializări dispar, altele apar, este un proces firesc, natural, nu ministerul este cel care ia decizii aici şi suntem convinşi că anumite specializări aflate acum în oarecare declin pot să fie cerute peste câţiva ani’.

Mircea Dumitru şi Sorin Cîmpeanu, alături de preşedintele Klaus Iohannis, au participat marţi la deschiderea Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, eveniment care a avut loc în Aula Magna a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi la care au fost prezenţi peste 350 de studenţi din 17 centre universitare din ţară.