Derogarea se bazează pe constrângerile financiare și impactul pandemiei asupra bugetului de Stat, arată Ministerul Transporturilor, potrivit sursei citate.
Această excepție va fi pe durată limitată, între iulie 2020 și iunie 2021 după care România va contribui – de la bugetul de stat- din nou cu 15 % pentru finanțarea proiectelor aprobate de Comisia Europeană.
Ministrul Lucian Bode s-a întâlnit pe 19 august 2020, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) cu Adina Vălean, Comisar European pentru transporturi.
Principalul subiect al întâlnirii a fost finanțarea infrastructurii de transporturi în România, mai ales în contextul programului de relansare economică Next Generation și a noului Cadru Financiar Multianual.
Printre proiectele discutate se numără cei 250 de km, aflați în lucru, sau cei 300 de km, contractați acum, de autostrăzi, drumuri expres sau variante ocolitoare, căi ferate cu viteză sporită, trenuri de lucru pentru modernizări de linie ferată, trenuri metropolitane în București, Cluj și alte orașe, garnituri noi de tren, modernizarea Gării de Nord, dar și magistrale noi de metrou în Capitală și primul metrou la Cluj-Napoca, potrivit Ministerului Transporturilor.