Premieră. O firmă care vinde RCA și plătește daune exclusiv online, mai ales direct în contul păgubitului, e la un pas să intre în România cu prețuri sub concurență. Ce șoferi vor avea cele mai bune oferte?

20 06. 2022
Car insurance quotes online
Car insurance quotes online

Hellas Direct, un fintech specializat pe asigurări auto care are o evoluție spectaculoasă în Grecia, a demarat și ultima etapă necesară pentru a debuta pe piața din România. Societatea a transmis o scrisoare către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) prin care își anunță intenția de a începe vânzarea de RCA , anunță că îndeplinește toate criteriile pentru a deveni membru BAAR și solicită acces la baza de date AIDA, care conține informațiile privind polițele RCA din România. Acceptarea ca membru al BAAR este un pas obligatoriu pentru orice societate care dorește sâ vândă RCA la noi în țară.

Scrisoarea este semnată de cei doi fondatori ai companiei, Emilios Markou și Alexis Pantazis, foști angajați ai Goldman Sachs. Anterior, cei doi, alături de managementul selectat din România și condus de un fost vicepreședinte al First Bank, au purtat discuții cu oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) în cadrul cărora și-au prezentat intențiile pentru România. Grecii, înregistrați ca firmă în Cipru, vor activa în baza Freedom of Establishment (FOE), o formă de organizare care presupune înființarea unei sucursale în România. Societatea va fi supravegheată de autoritatea din țara de origine, nu de ASF, însă, spre deosebire de situația în care ar fi intrat pe piață în baza sistemului Freedom of Service(FOS), adică fără înființarea unei sucursale locale, autoritatea din România are ceva mai multe pârghii în cazul apariției unor semne de întrebare, în primul rând pentru că firma are angajați în România care trebuie avizați de către ASF. După cum afirmă cei de la Hellas Direct, „în prezent firma se află în contact cu  ASF pentru a obține aprobările necesare”.

Economica anunța încă din 2021 că Hellas Direct urmează să își lanseze operațiunile în România 

Conform autodescrierii cuprinse în scrisoarea către BAAR, HD Insurance Limited, operatorului mărcii Hellas Direct, este o companie cu sediul central în Cipru, supravegheată de către autoritatea din această țară. Firma a fost înființată în 2011 și are în spate investitori strategici cum ar fi BERD sau IFC (parte e grupului Banca Mondială), dar și investitori privați din zona marilor familii, cum ar fi Jon Moulton sau Lord O-Neill.

 

Câteva premiere pentru piața din România: digitalizare totală, accent pe rezolvarea daunelor direct cu clientul. Ce șoferi vor ținti grecii prin oferte avantajoase de preț?

 

Vă scriem pentru a vă informa asupra intențiilor companiei noastre, HD Insurance Limited, de subscrie RCA și Carte Verde pe teritoriul României. HD Insurance Limited, care operează în Grecia și Cipru sub numele comercial Hellas Direct, este o companie de asigurări exclusiv digitală , care are în spate tehnologii de ultimă generație și care folosește tehnici avansate de analiză a datelor, scriu cei doi fondatori ai companiei celor de la BAAR.  În Grecia, Hellas Direct este deja unul dintre cei mai importanți jucători pe piața asigurărilor auto fără să fie singurul care își desfășoară întreaga activitate (vânzări, administrarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor) în format digital. Pentru România, însă, o astfel de formulă ar fi o premieră. În prezent, la noi nu există nicio firmă care să vândă exclusiv online și să administreze dosarele de daună în aceeași formulă. O modificare adusă recent de ASF la norma 20/2017 privind RCA tinde să faciliteze dezvoltarea în această zonă. Concret, firmele de asigurare nu mai sunt obligate să afișeze aceleași tarife, indiferent de canalul de vânzare, ci să afișeze prima netă de comisionul de distribuție, ceea ce înseamnă că, pentru client, prețul final este cu atât mai mic cu cât costurile cu distribuția sunt mai mici. Ori vânzările directe în online au, în mod normal, costuri mai mici decât orice altă formă de distribuție. Informațiile obținute de Economica de la colaboratori din piața locală ai celor de la Hellas Direct arată că societatea a început deja să își dezvolte platforma de vânzări (la care ar lucra foști angajați ai City Insurance, societate care în ciuda problemelor care au condus-o și spre faliment avea una dintre cele mai performante platforme de vânzări), dar și o aplicație pentru gestionarea exclusiv digitală a daunelor (care ar fi dezvoltată împreună cu Autonom, un nume local important din zona auto). De coordonarea acestor procese s-ar ocupa o companie locală specializată în regularizarea daunelor.

În ceea ce privește plata daunelor, Hellas Direct intenționează, afirmă sursele citate, să se concentreze dacă se poate exclusiv pe plăți direct către păgubit, în baza sistemului „regie proprie”. Ideea nu este nouă în România, având în vedere că toți asigurătorii din zona RCA încearcă să închidă daunele prin negociere directă cu clientul, pentru a evita „încărcarea” devizului de reparație de către service-uri. Ceea ce este nou este faptul că o firmă va încerca să gestioneze toate dosarele de daună în acest mod, printr-o aplicație dedicată. În acest moment, în România, măsura în care reușești, ca firmă de asigurări, să achiți daune în regie proprie este practic diferența între pierdere și profit sau, aplicat la situația clienților, între un preț mic sau un preț mai mare. Societățile care reușesc să ducă această pondere peste 60-65% obțin, în general, și un minim profit. În țara care constituie principala piață pentru Hellas Direct, Grecia, plata daunei direct către păgubit este o formulă obișnuită.

În privința prețurilor, bazându-se probabil inclusiv pe sistemul de plată despre care vorbeam mai sus și pe avantajele digitalizării, Hellas Direct și-a anunțat viitorii colaboratori locali că intenționează să vină cu tarife sub ce există acum pe piață, însă nu pentru toate segmentele de clienți. Ca și un alt nou intrat în baza FOE, francezii de la Axeria (care au acumulat deja cote substanțiale de piață)  Hellas Direct va merge exlusiv către persoane fizice  și mai ales către mașini cu cilindree medie, înmatriculate mai ales în zone cu daunalitate redusă, în principal orașe mici și medii. Șoferii, mai ales cei cu vârste peste 30 de ani, a căror mașină îndeplinește aceste condiții vor beneficia, deci, de cele mai bune oferte.