Premieră: Românii au credite în lei mai mari decât în valută, pentru prima dată în ultimii opt ani şi cinci luni

Soldul creditelor acordate de către bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în februarie cu 0,4% faţă de luna anterioară, până la 215,25 miliarde lei (48,2 miliarde euro), fiind a treia lună a rând de diminuare a valorii totale a împrumuturilor, în urma reducerii semnificative a creditelor în valută, arată datele publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR), februarie 2016 fiind prima lună din ultimii opt ani şi cinci luni în care creditele populaţiei în lei le-au depăşit pe cele în valută, informează NEWS.ro.
Economica.net - mie, 23 mart. 2016, 09:30
Premieră: Românii au credite în lei mai mari decât în valută, pentru prima dată în ultimii opt ani şi cinci luni

În ianuarie, soldul creditelor a scăzut cu 0,7% faţă de luna precedentă, după o reducere cu 0,4% în decembrie 2015. Ultima lună în care soldul creditelor a crescut faţă de luna precedentă a fost noiembrie, când valoarea totală a creditelor acordate populaţiei şi băncilor a fost de 218,5 miliarde lei (49,1 miliarde euro).

Scăderea creditării a fost cauzată integral de componenta în valută, în condiţiile în care împrmuturile în lei au continuat să crească.

„Creditul în lei s-a majorat cu 1,2 la sută (1,4 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 2,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,6 la sută)”, se arată în comunicatul BNR.

Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în februarie cu 2,3% faţă de luna precedentă, până la 54,1 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 0,2% în acelaşi interval, până la 57,2 miliarde lei, scrie NEWS.ro.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 2,9% în februarie faţă de ianuarie, până la echivalentul în lei a 53,2 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,1%, până la echivalentul a 50,8 miliarde lei.

Februarie 2016 este prima lună după septembrie 2007 în care valoarea creditelor în lei acordate populaţiei a depăşit soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, valoarea totală a împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a crescut în februarie cu 2,4%. Ritmul de creştere a creditării a încetinit faţă de perioada ianuarie 2015-ianuarie 2016, când a fost de 2,8%, arată datele BNR.

În perioada februarie 2015 – februarie 2016, creditele în lei acordate populaţiei au crescut cu 33,5%, în timp ce împrumuturile în monedă naţională acordate firmelor au avansat cu 10,6%, mai arată datele BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează Administrația......
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – Sinteză
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – ...
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Operatorii din turism nu cer gratuităţi şi privilegii, ci un cadru predictibil, sprijin echilibrat şi o voce guvernamentală ...
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu partenerii sociali
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu ...
Comisia Europeană ia următoarele măsuri în vederea introducerii dreptului lucrătorilor de a se deconecta şi a telemuncii ...