Consultarea va fi avea loc timp de patru luni, până la 9 septembrie, perioadă în care cetățenii vor putea răspunde la chestionarul de pe site-ul Comisiei Europene, care se arată interesată de respectarea drepturilor conferite de statutul de cetățean european, atunci când acesta călătoreşte în Europa.
„Răspunsurile primite din partea publicului vor contribui direct la stabilirea priorităților politice ale Comisiei și vor sta la baza raportului din 2013 privind cetățenia Uniunii, care va fi prezentat peste un an“, potrivit oficialilor CE.
Desigur, pentru români (şi nu numai) una dintre cele mai importante întrebări este aceea privind obstacolele întâmpinate din cauza nationalităţii în exercitarea drepturilor de cetăţean european, mai exact a dreptului la muncă. Răspunsul „da“ ar putea fi dat la întrebarea nr 21, căci aceasta se re feră la „domenii neacoperite de întrebările anterioare“.
Chestionarul mai întreabă ce alte modalităţi ar mai putea să-i ajute pe cetăţenii europeni să-şi rezolve problemele, în afara centrelor de asistenţă deja existente: SOLVIT, Europe Direct Contact Centres, Your Europe Advice.
Termenul de aplicare a dorinţelor exprimate în chestionar poate fi, însă, dedus din întrebarea cu care acesta a fost prezentat: „În ce fel de Uniune v-aţi dori să trăiţi în 2020?“