Premierul britanic respinge sugestia potrivit căreia Brexitul ar putea să nu mai aibă loc

Economica.net
14 10. 2016
011_theresa_may_55275900

”Prim-ministrul a fost foarte clar atunci când a afirmat că poporul britanic a decis şi acum suntem consecvenţi în legătură cu acest lucru, ieşirea Marii Britanii din UE”, a spus ea, subliniind că Tusk a menţionat şi că negocierile privind Brexit trebuie să fie abordate cu bună-credinţă.

”Există oportunităţi atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană legate de decizia de a părăsi blocul comunitar şi de aceea trebuie să conlucrăm eficient pentru a conveni un nou acord, o nouă relaţie care să poată funcţiona în interesele noastre, ale tuturor”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat joi că unica alternativă în faţa unui Brexit ‘dur’ este ca Marea Britanie să renunţe la ideea de a părăsi Uniunea Europeană, el declarându-se sceptic că negocierile dintre Bruxelles şi Londra privind condiţiile ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar se vor încheia cu rezultate avantajoase pentru ambele părţi.

”Vom conduce negocierile cu bunăvoinţă, apărând interesele celor 27 şi încercând să obţinem un acord bun pentru toţi. Dar nu cred că va fi un deznodământ benefic pentru ambele părţi (…) Putem face ca Marea Britanie să reflecteze dacă Brexitul chiar este în interesul ei”, a spus Tusk într-un discurs susţinut la grupul de reflecţie European Policy Center (EPC), cu prilejul aniversării a două decenii de la crearea acestei instituţii. El a adăugat că negocierile cu guvernul britanic vor fi ‘dure’, prin urmare ele trebuie abordate ‘cu strategie’, iar ‘orice scenariu este posibil’ în ceea ce priveşte rezultatul tratativelor.

În acest context, Donald Tusk a menţionat că uşa unei ipotetice reveniri a Marii Britanii asupra deciziei de părăsire a blocului comunitar este deschisă. Totuşi, el a estimat că nu Brexitul este în prezent cea mai mare problemă a Europei şi a insistat asupra necesităţii de a ‘restabili certitudinea’ că UE este ‘capabilă să garanteze ordinea şi securitatea’ pe teritoriul ei.