Compania cehă de utilităţi caută modalităţi pentru creşterea valorii sale prin separarea activelor din domeniile energiei nucleare şi termocentralelor de activele din domeniile distribuţiei, energiei eoliene şi serviciilor. O decizie ar putea fi anunţată anul acesta.
Guvernul condus de Babis a amânat în mai decizia privind construirea unor noi reactoare nucleare, anunţând că are nevoie de mai mult timp pentru a evalua impactul asupra bugetului şi pentru a afla opinia Uniunii Europeme referitoare la ajutorul de stat pentru un astfel de proiect.
În Cehia, compania operează două centrale nucleare, în Dukovany şi Temelin.
‘Este o operaţiune simplă. Dacă iei centrala de la Dukovany, o evaluezi, o pui într-o subsidiariară pe care o deţii integral, fac o licitaţie pentru furnizor, pentru finanţare şi posibil chiar pentru o societate mixtă. Şi pentru a face lucrurile şi mai bine şi într-un mod mai serios, statul poate fi al doilea garant’, a afirmat Babis într-un interviu acordat publicaţiei Mlada Fronta Dnes.
Pe lângă divizarea CEZ, la care Babis se opune, şi o subsidiară care să construiască noile reactoare, Guvernul ceh analizează încă o opţiune – să cumpere o mică divizie a CEZ pentru a construi centrale nucleare.
Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a afirmat că partea din CEZ deţinută de stat este cel mai bine plasată pentru a construi reactoarele.
CEZ a refuzat să investească în noile centrale fără o anumită formă de ajutor de stat.
CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.