Premierul cere noi măsuri care să atenueze efectele liberalizării preţului la gaze
„Asta e realitatea, suntem în UE, avem nişte reguli de îndeplinit şi Guvernul Boc a făcut ce trebuia să facă – a aprobat calendarul de liberalizare. Soluţiile aici sunt: măsuri legislative şi în ceea ce priveşte energia electrică am luat acea măsură privind reeşalonarea plăţilor de certificate verzi. La gaze, domnule ministru, aştept să veniţi cu noi măsuri pentru a încerca să atenuăm efectele acestei liberalizări, dar astea sunt soluţii pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung – le-o spun şi oamenilor aflaţi în stradă şi patronilor aflaţi la televizor şi jurnaliştilor prieteni cu patronul de la televizor care nu ne lasă să exploatăm gaze – dacă nu avem gaze în România, fie din producţia din Marea Neagră, fie din gaze de şist, tot scumpe o să fie gazele, că le aducem din Rusia şi, îmi pare rău dacă supăr spunând adevărul, dar a treia cale nu există: ori aducem din Rusia gaze scumpe ori le exploatăm din România, ca să fie mai ieftine, ca să putem să avem şi preţuri pentru populaţie şi mai ales pentru industrie – preţuri normale”, a spus prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.
În contextul în care miercuri, în faţa clădirii Executivului, patru federaţii sindicale din chimie şi metalurgie au organizat o acţiune de protest faţă de scumpirea preţului gazelor naturale, premierul a precizat că înţelege foarte bine îngrijorarea, adăugând totodată că România are cele mai scăzute preţuri la gaze naturale din Europa.
„În ceea ce priveşte preţurile la energie electrică suntem pe penultimul loc din Europa, în sensul în care sunt preţuri mici. Bulgaria doar are 9,6, iar noi 10,8 euro. În schimb la gaze suntem chiar cu cel mai ieftin gaz din UE, inclusiv Croaţia, Turcia, Bosnia Herţegovina”, a explicat el.
Patru federaţii sindicale din chimie şi metalurgie protestează miercuri din cauza liberalizării preţului la gaze naturale.
‘Motivul pentru care suntem aici este unul singur, acela al nenorocirilor pe care Guvernul României continuă să le facă, în special una pe care o vom simţi cu toţii în România şi anume această scumpire a preţului gazelor naturale. Atât populaţia, cât şi consumatorii industriali vor fi afectaţi dramatic şi credem că nu se întrevede niciun fel de posibilitate decât de a forţa acest Guvern eventual să demisioneze, să lase pe altcineva să regleze problemele României’, a susţinut secretarul general al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metaron, Nicolae Coman.
Sindicaliştii au venit la proteste cu pancarte care conţin mesaje precum ‘Opriţi delirul suprataxării gazelor!’, ‘Preţul gazelor = lovitură mortală pentru metalurgie!’, ‘Stopaţi hoţia ‘liberalizării’ preţului gazelor!’, ‘Austeritatea distruge economia românească!’, ‘Suntem săraci şi disperaţi!’, ‘Suntem România!’, ‘Nu vă atingeţi de locurile noastre de muncă!’.