Premierul Chinei dă asigurări că neplata datoriilor companiilor nu va provoca riscuri sistemice
Li Keqiang a reafirmat poziţia Guvernului de la Beijing, conform căreia riscurile legate de datorii sunt sub control în China.
Totuşi, oficialul chinez a apreciat că, în unele cazuri, intrările în incapacitate de plată nu pot fi evitate.
Declaraţia sa vine după ce, săptămâna trecută, compania Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology a anunţat că este în incapacitate de plată a obligaţiunilor, primul caz în care Guvernul de la Beijing nu a intervenit pentru salvarea de la faliment.
Miercuri, contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Chinei faţă de posibilitatea de neplată pe cinci ani au urcat până la 95,8 puncte de bază, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci săptămâni, conform datelor Bloomberg.
China acordă o atenţie sporită riscurilor financiare şi monitorizează ameninţările din partea aşa – numitelor bănci fantomă, a declarat, joi, Li Keqiang.
Săptămâna trecută, producătorul chinez de panouri solare Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology a devenit prima companie chineză care a anunţat că este în incapacitate de plată a dobânzilor în valoare de 14,6 milioane dolari la bondurile scadente în 7 martie.
‘Am putea vedea mai multe anunţuri de faliment, nu doar la producătorii de panouri solare, ci şi în industria oţelului sau în cea minieră’, susţine analistul Steve Wang, de la BOCI Securities Ltd., în Hong Kong.
Anunţul de săptămâna trecută al Chaori Solar a sporit speculaţiile că mai multe companii ar putea să nu reuşească să-şi achite datoriile de pe piaţa de obligaţiuni din China, estimată la 4.200 de miliarde de dolari, după ce Guvernul de la Beijing a anunţat că va permite pieţelor să aibă un rol ‘decisiv’ în economie.
Intrarea în incapacitate de plată reprezintă ‘o cerere către trezirea investitorilor’ pentru a reanaliza riscurile legate de credite şi de alocarea capitalului, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service publicat joi.
Problemele Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology ar putea avea legătură cu decizia din decembrie a Uniunii Europene de a impune măsuri antidumping pentru producătorii de panouri solare din China, care nu au acceptat acordul amiabil la care s-a ajuns în acest dosar dificil.
Deciziile au fost luate după finalizarea unor investigaţii lansate în septembrie şi, respectiv, noiembrie 2012. În timpul acestora, UE a descoperit că firmele chineze vindeau panouri solare în Europa mult sub valoarea lor de piaţă şi beneficiau de subvenţii ilegale, ceea ce afectează ‘semnificativ’ activitatea producătorilor europeni.