” Concluziile sunt că Euroins are o cotă de piață destul de consistentă și la nivelul ASF trebuie găsite soluțiile ca acea cotă de piață, dacă într-adevăr intră în insolvență, să poată fi preluată pentru că e vorba de foarte mulți oameni și companii de transport care vor fi afectate.
Plafonarea prețurilor RCA este o ipoteză care este în analiză, doar că această plafonare poate să se întâmple pe o perioadă determinata de timp, pe care o vor stabili experții”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, citat de Hotnews.ro.
Euroins România, deținut de grupul bulgar Eurohold, are circa 2,8 milioane de șoferi asigurați RCA. Societatea a avut constant probleme, încă de la debutul său pe piață. În prezent, așa cum mai arăta Economica, este societatea cu cele mai multe reclamații și procese în instanță cauzate de plata cu întârziere, plata parțială sau neplata daunelor.
Doar în ultimii doi ani și jumătate, arată date publice, ASF a amendat firma de 26 de ori, în urma a 17 controale soldate cu amenzi de peste 16 milioane de lei, toate confirmate și de instanțe. Autoritatea a descoperit la Euroins o gamă largă de abateri, de la plăți incomplete la raportări eronate sau nedeținerea capitalului necesar pentru acoperirea cerințelor minime de capital (MCR) și a cerințelor de capital de solvabilitate (SCR).
Recent, Assen Christov, șeful grupului Eurohold, declara, într-un interviu, că societatea a fost informată că are un deficit de capital de 400 de milioane de euro. Christov spune că nu este de acord cu evaluarea și că societatea este perfect solvabilă. Bulgarii se află în conflict deschis cu mai multe asociații ale service-urilor și transportatorilor, din cauza problemelor cu plățile.
În 2022, societatea Euroins a subscris prime de aproape 2,6 miliarde de lei, adică aproape 33% din totalul pieței RCA.
ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA
Pe de altă parte, plafonarea la care face referire premierul Ciucă a fost anunțată recent și de ASF. “Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă“, a declarat Apostol la postul de televiziune Digi24.