Premierul Dacian Cioloş lansează Platforma România 100 pe care o va discuta cu partidele interesate să-l susţină după alegeri

Premierul Dacian Cioloş a lansat luni seară Platforma România 100, o platformă care trece în revistă 10 principii 'ale unei guvernări pentru cetăţeni', însoţite de mai multe proiecte naţionale despre care prim-ministrul în funcţie crede că 'ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor', anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 17 oct. 2016, 16:54
Premierul Dacian Cioloş lansează Platforma România 100 pe care o va discuta cu partidele interesate să-l susţină după alegeri

La baza acestei platforme stau zece principii asumate de prim-ministru. În document, Cioloş reaminteşte că a promis că nu va candida la alegerile parlamentare şi spune că decizia sa ‘rămâne fermă’.

‘Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători a rămas acelaşi’, arată prim-ministrul în documentul citat.

El spune că a dorit să arate ‘că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate’ şi opinează că ‘în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată’.

‘Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară’, scrie Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş consideră că Executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniştri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.

‘Guvernul trebuie regândit la nivel de funcţionalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniştri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare şi un număr redus de agenţii de implementare şi reglementare. Restructurarea administraţiei centrale trebuie consfinţită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competenţelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuţii. Guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetăţenilor (de exemplu: investiţii coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administraţiei, infrastructură modernă etc.)’, se arată în capitolul Primele 100 de zile – organizarea schimbării din Platforma România 100, lansată luni seară de premier.

În document se precizează că actuala Comisie de tăiat hârtii ‘devine o instituţie de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului’ şi continuă rolul de debirocratizare ‘în sprijinul cetăţenilor, al antreprenorilor şi pentru simplificarea relaţiilor inter-instituţionale’.

Guvernul instituţionalizează şi proiectul GovITHub şi Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei, care urmăresc ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice ‘să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor’.

De asemenea, în document se precizează că strategiile guvernamentale, politicile publice şi proiectele legislative ‘trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau o dată la 3 ani’.

‘Cele care nu trec testul eficienţei şi impactului încetează în mod automat’, se mai arată în proiectul premierului.

Cioloş mai vorbeşte despre ‘consolidarea tuturor fondurilor naţionale şi europene destinate dezvoltării şi o reală abordare multianuală a utilizării acestora’.

‘Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare şi mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desfiinţate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaţionalizată şi întărită instituţional la nivelul Cancelariei unitatea de evaluare a investiţiilor publice. Toate investiţiile guvernamentale trec prin acest filtru’, mai stipulează documentul lansat luni seară de prim-ministrul Dacian Cioloş.

Şeful Executivului subliniază importanţa unei ţări ”în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit’ şi ‘o Românie fără sărăcie’.

‘Creşterea economică sănătoasă şi nivelul de trai vor putea fi menţinute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creşterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienţi oameni care muncesc (…). Avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar şi de capital de peste hotare (…). Un copil din trei abandonează şcoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenţă socială din Europa. În loc să fie sprijiniţi, cei mai săraci dintre noi sunt puşi pe drumuri, sunt folosiţi ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială (…)’, explică Cioloş.

Un alt principiu al premierului face referire la ‘o Românie cu o economie competitivă’. ‘România nu are o autostradă care să treacă munţii. Polul sărăciei din Europa este la noi şi există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvenţa, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte şi de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a ‘cumpăra’ primari pentru campania electorală (…) România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naţionale cu fondurile europene (…)’, spune Cioloş.

Totodată, premierul subliniază importanţa educaţiei şi a sistemului de sănătate.

‘În România de azi avem un sistem de educaţie în mare parte decredibilizat de interese partinice şi de non-valori, subfinanţat, un sistem în care dascălii oneşti sunt sufocaţi de hăţişuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice şi agricole au fost neglijate, în care multe universităţi au devenit fabrici de diplome. (…). Prea mulţi medici pleacă din ţară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitaliceşti. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupţia, politicul şi conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiţii de muncă şi de dezvoltare decente, astfel încât medicii noştri să rămână în ţară (…)’, mai spune Cioloş.

Premierului susţine ‘o Românie care contează în Uniunea Europeană şi în NATO’ şi ‘o Românie a tuturor românilor’.

‘În 2019, România centenară va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. (…). Avem forţa de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forţa să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică şi morală de a-i ţine lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generaţiile care vin, de aici şi de dincolo de Prut. (…) Cei mai mulţi dintre românii plecaţi să muncească în străinătate fac asta pentru că şi-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja şi sprijini acolo unde au ales să trăiască, dar şi obligaţia de a nu-i înstrăina de ţară şi de a-i încuraja să se întoarcă acasă (…)’, conchide premierul Dacian Cioloş.

Şeful Guvernului aminteşte totodată că în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri.

‘100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine’, anunţă Dacian Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Top 10 al companiilor care exportă cereale din România
Top 10 al companiilor care exportă cereale din România
Clasamentul celor mai mari traderi de cereale prezenți pe piața din România este dominat de companii străine – olandeze, elvețiene, americane, libaneze sau emirateze, lideri de top la nivel......
Ce semne dă începutul lui 2025 cu privire la prețul alimentelor de bază. Exceptând porcul, totul este mai scump
Ce semne dă începutul lui 2025 cu privire la prețul alimentelor de bază. Exceptând porcul, totul este mai scump
În prima săptămână a lui 2025, prețurile medii de producător au fost mai mici la carnea de porc, dar mai mari la carnea ...
CAS datorată de două ori pentru unele venituri extrasalariale de la mai multe firme în 2025, dacă venitul total se află într-un plafon diferit faţă de cel pentru care s-a reţinut deja contribuţia
CAS datorată de două ori pentru unele venituri extrasalariale de la mai multe firme în 2025, dacă venitul total se află ...
Am intrat în al treilea an în care sunt în vigoare reguli suplimentare de determinare şi plată a CAS pentru oamenii ...
Peste 2 milioane de români vor plăti pentru incendiile din California. Pagubele uriașe provocate de foc lovesc puternic firmele de asigurare
Peste 2 milioane de români vor plăti pentru incendiile din California. Pagubele uriașe provocate de foc lovesc puternic ...
Așa cum era de așteptat, primele date privind valoarea daunelor provocate de incendiile din California relevă sume uriașe, ...