Premierul Dăncilă: Exclud faptul că am putea desfiinţa Pilonul II de pensii. Nu exclud faptul că vom încerca să găsim soluţii pentru Pilonul I
„A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, comisie pe care noi nu o agreăm şi nu am agreat-o şi acest lucru este demonstrat prin faptul că nu a fost o hotărâre de Guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranţă, acea hotărâre nu va fi agreată de guvern. Exclud desfiinţarea Pilonului II de pensii, dar faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine să avem o opţiune între Pilonul I sau Pilonul II de pensie din partea cetăţenilor, acest lucru îl vom prezenta populaţiei, dar nu vom desfiinţa Pilonul II de pensii”, a declarat Dăncilă.
Ea a spus că această analiză va fi făcută la Ministerul Muncii, iar la acest moment nu are date: Va fi o analiză care se va face la Ministerul Muncii, nu am alte date, dar vă spun sigur că nu se desfiinţează Pilonul II de pensii. Nu am avut o discuţie în cadrul Guvernului legate de acest aspect”, a declarat Viorica Dăncilă într-o conferinţă de presă susţinută la Bacău.
„Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este faptul că nu vom desfiinţa Pilonul II de pensii, dar nu exclud faptul că vom încerca să găsim soluţii pentru Pilonul I. Nu am date referitoare la Pilonul II în acest moment, dar se va face o analiză la Ministerul Muncii şi vom vedea. Încă o dată vă spun clar că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa”, a declarat premierul.
La conferinţa de presă, alături de premierul Viorica Dăncilă s-a aflat şi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, ele vizitând, luni, la Bacău, mai multe obiective de investiţii. Dăncilă şi Creţu aveau programată o conferinţă de presă comună, însă la un moment dat comisarul european s-a ridicat şi a plecat. „De mine mai aveţi nevoie?”, i-a întrebat Corina Creţu pe jurnaliştii care îi adresau întrebări premierului.
Proiectul de lege care prevede suspendarea plăţilor pentru pensiile administrate privat din Pilonul II a fost introdus din greşeală în programul legislativ al Guvernului, a spus luni preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu.
Potrivit proiectului de lege respectiv, Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat – Pilonul II – în perioada 1 iulie – 31 decembrie.
Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei – 50, 25 sau 10 angajaţi.