Acțiunea de control vizează activitatea din perioada 1 ianuarie 2019-prezent și are următoarele obiective:
1. Verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă la nivelul TAROM SA.
2. Verificarea respectării prevederilor legale privind operarea aeronavelor din flota TAROM SA.
3.Verificarea modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar la TAROM SA.
„Am dispus de urgență efectuarea acestui control care să clarifice aspectele grave semnalate în mass-media. Este imperativ să fie stabilit adevărul și să ne asigurăm că au fost respectate prevederile legale. În cazul în care instituțiile abilitate vor constata încălcarea legii, cei vinovați trebuie sancționați”, consideră premierul Viorica Dăncilă.
Context
Consiliul de Administraţie al companiei TAROM a decis marţi seara revocarea din funcţie a directorului general interimar
„Am fost revocată în această seară, dar nu ştiu care sunt motivele, trebuie să văd hotărârea Consiliului de Administraţie. M-a informat preşedintele Consiliului de Administraţie. În locul meu va veni Valentin Gvinda, pensionar, comandant de detaşament la ATR”, a declarat, pentru Agerpres, Mădălina Mezei. Aceasta fusese numită în fruntea TAROM pe 19 iunie 2019, în locul lui Cărăvan Maresi, care preluase interimatul în 3 iunie 2019. Mădălina Mezei a fost reprezentant TAROM în Belgia din aprilie 2009 şi până la numirea sa la conducerea companiei, una dintre responsabilităţi fiind planificarea şi organizarea strategiei de piaţă şi dezvoltare în regiune. Ea este absolventă a Academiei de Studii Economice (Facultatea de Management) Bucureşti, având şi un MBA (Master în Business Administration). Daniela Mădălina Mezei lucrează în compania TAROM din anul 1997.
Fostul şef al Tarom susţine că ministrul Transporturilor i-a cerut să ţină avioane la sol, în ziua moţiunii de cenzură. Răspunsul lui Cuc
Mădălina Mezei, revocată din funcţia de director general al Tarom, a declarat pentru HotNews.ro că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a cerut să ţină avioanele companiei la sol, inventând probleme tehnice, pentru ca parlamentarii să nu ajungă la votul moţiunii de cenzură, scrie News.ro.
Cuc a afirmat, pe Facebook, că „minciunile pe care le aruncă acum pe piaţă, crezând că cineva ar putea să-i securizeze poziţia de director general, nu au nicio acoperire”. „Dacă cineva i-ar fi cerut aşa ceva, ar fi trebuit să iasă public, atunci, şi să spună lucrurilor pe nume”, a susţinut Cuc, care i-a transmis lui Mezei: „întoarceţi-vă acolo unde ştiţi cel mai bine activitatea: la ticketing şi protocol”. „Este adevărat. Mi-a cerut să ţin avioanele la sol. Mi-a zis să nu vină lumea la moţiune, să inventez probleme tehnice”, a declarat pentru HotNews.ro Mădălina Mezei. Ea a adăugat că ministrul Transporturilor nu a înţeles că ea nu putea să facă aşa ceva.
Răzvan Cuc, despre fostul şef de la TAROM: Trebuia să facă restructurarea companiei nu jocuri în favoarea unor grupuri
Mădălina Mezei, revocată recent din funcţia de director general la TAROM, ar fi trebuit să facă restructurarea companiei nu să încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din companie, arată ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc.
„Nu înţeleg supărarea unor directori de Companii care atunci când nu îşi îndeplinesc obiectivele pe care şi le-au asumat, la preluarea mandatului, vin acum şi se dau victime. Doamna Mezei trebuia să-şi asume întârzierile manageriale trasate de către CA. Trebuia să facă restructurarea TAROM, trebuia să fie livrat deja primul avion ATR, trebuia să nu încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din Companie. Se pare că fosta doamnă director general TAROM nu a înţeles că, dacă nu face treabă, va sta cu mandatul pe masa Consiliului de Administraţie”, scrie joi Răzvan Cuc pe pagina sa de Facebook. Reacţia vine după ce premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că potrivit unor reprezentanţi ai TAROM, directoarea companiei a fost demisă deoarece ar fi refuzat să ţină la sol aeronavele în ziua moţiunii de cenzură, având în vedere că peste 20 de parlamentari urmau să vină din ţară la Bucureşti. Ulterior, Mădălina Mezei a confirmat această informaţie precizând, totodată, că i-ar fi spus ministrului că o astfel de decizie ar reprezenta un abuz.