Update: Premierul danez Mette Frederiksen a fost lovită într-o piață. Atacatorul a fost arestat

Update: Poliţia daneză a anunţat sâmbătă că suspectul reţinut pentru atacul de vineri seara aupra premierului Mette Frederkisen este un bărbat în vârstă de 39 de ani, care va fi prezentat în faţa unei instanţe în jurul orei locale 13 (11.00 GMT), pentru o audiere preliminară, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 iun. 2024, 10:09
Update: Premierul danez Mette Frederiksen a fost lovită într-o piață. Atacatorul a fost arestat

Cabinetul premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, a informat sâmbătă că aceasta a suferit o entorsă cervicală uşoară în urma atacului căruia i-a căzut victimă vineri seara, când un bărbat a lovit-o în piaţa Kultorvet din Copenhaga, transmite Reuters.

„În afară de asta, prim-ministrul este bine, dar este şocată de incident”, se arată în comunicatul oficial.

Ea a reuşit să se îndepărteze şi nu prezenta urme de răni, a declarat agenţiei citate Soren Kjergaard, un barman din centrul oraşului, care a văzut cum Frederiksen pleca sub escortă. După incident, Frederiksen a fost transportată la spital pentru un control.

Toate evenimentele oficiale la care urma să participe sâmbătă şefa guvernului danez au fost anulate.

Nici poliţia, nici cabinetul premierului nu au precizat nimic despre motivul agresiunii, nici dacă atacatorul era înarmat.

Știrea inițială

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a fost atacată vineri de un bărbat într-o piaţă din Copenhaga, au anunţat serviciile sale, precizând că atacatorul a fost arestat, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seara în piaţa Kultorvet din Copenhaga. Bărbatul a fost arestat”, se arată într-un comunicat al biroului său, adăugând că doamna Frederiksen a fost „şocată de incident”.

Poliţia din Copenhaga a confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„O persoană a fost arestată în acest caz şi este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii de făcut”, a declarat poliţia într-un comunicat publicat pe X.

Doi martori, Marie Adrian şi Anna Ravn, au declarat pentru cotidianul danez BT că au văzut-o pe Mette Frederiksen sosind în piaţă în timp ce stăteau lângă o fântână în jurul orei 18.00 (16.00 GMT).

„Un bărbat a venit din direcţia opusă şi a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”, au povestit cele două femei pentru jurnal.

Deşi a fost „împinsă cu putere”, doamna Frederiksen nu a căzut la pământ, au spus ele.

Tot conform celor doi martori, prim-ministrul a intrat apoi într-o cafenea din apropiere ca să-şi revină.

Ele l-au descris pe individ ca fiind înalt şi slab şi au adăugat că acesta a încercat să dispară repede, dar nu a avut timp să ajungă departe pentru că a fost prins şi pus la pământ de bărbaţi în costum.

Un alt martor, Kasper Jorgensen, a declarat pentru ziarul Ekstra Bladet că l-a văzut pe bărbatul în acuză după ce fusese pus la pământ şi că ceea ce a crede a fi un membru al serviciului de securitate era cu un genunchi pe spatele atacatorului.

„L-au liniştit şi, în timp ce stătea întins acolo, părea confuz şi puţin ameţit”, a povestit Jorgensen pentru cotidian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au condamnat vineri atacul împotriva doamnei Frederiksen.

Roberta Metsola i-a urat şefei Guvernului danez „să rămână puternică”, adăugând într-un mesaj publicat pe X că „violenţa nu-şi are locul în politică”.

La rândul său, Charles Michel s-a declarat „scandalizat de atac”.

„Condamn ferm această agresiune laşă”, a reacţionat el într-un mesaj separat pe X.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat, de asemenea, ceea ce ea a numit un „act josnic care vine împotriva a tot ceea ce credem şi apărăm în Europa”, într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în urma atacului asupra omologului danez, Mette Frederiksen, produs vineri într-o piaţă din Danemarca, în care afirmă că „violenţa nu-şi are locul în societăţile noastre”.

„Sunt şocat de vestea atacului asupra prim-ministrului danez Mette Frederiksen. Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez”, a scris Ciolacu, sâmbătă, pe platforma X.

Acest atac vine după o serie de agresiuni împotriva unor personalităţi politice de toate orientările, la locul lor de muncă sau în campania electorală din Germania, în preajma alegerilor europene din această săptămână.

Pe 15 mai, prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împuşcat de mai multe ori de la mică distanţă în timp ce îşi saluta susţinătorii după o şedinţă de guvern în oraşul Handlova, în centrul Slovaciei.

Fico, care a supravieţuit tentativei de asasinat, a fost dus la un spital dintr-un oraş vecin după atacul armat, unde a suferit două intervenţii chirurgicale grele.

În 2019, Mette Frederiksen a devenit cel mai tânăr prim-ministru al ţării sale şi a reuşit să-şi păstreze postul ieşind învingătoare la alegerile generale din 2022.

La începutul anilor 2000, ea a denunţat politica de imigraţie a Danemarcei drept una dintre „cele mai dure din Europa”.

Dar, la fel ca majoritatea liderilor politici din ţară, această femeie de 46 de ani şi-a schimbat discursul între timp, iar guvernul ei a pledat în favoarea unei politici „zero refugiaţi”.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland a renunțat anul trecut la 100 de furnizori locali, dar a cumpărat de la aceștia cu 17% mai mult
Kaufland a renunțat anul trecut la 100 de furnizori locali, dar a cumpărat de la aceștia cu 17% mai mult
Retailerul german Kaufland, numărul doi pe piața comerțului alimentar din România după cifra de afaceri din 2023, a colaborat anul trecut cu peste 2.500 de furnizori locali, astfel că......
Ministrul Transporturilor: Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă ziua pentru lucrări la A1 Sibiu – Pitești
Ministrul Transporturilor: Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă ziua pentru lucrări la A1 Sibiu – Pitești
Circulația pe DN7, Valea Oltului, va fi închisă pe perioada zilei între 8 iulie și 9 august, pentru lucrări la Autostrada ...
Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE
Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE
Cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat, miercuri, suspendarea participării ţării la ...
Autostrada Bucureștiului A0: Termenul de septembrie pentru finalizarea lucrărilor la lotul 3 Sud devine nerealist – Grindeanu
Autostrada Bucureștiului A0: Termenul de septembrie pentru finalizarea lucrărilor la lotul 3 Sud devine nerealist – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat miercuri, într-o vizită pe Autostrada Bucureștiului (A0), că noul ...