Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
„Pe mine mă interesează dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru a interveni cât mai rapid în localităţile afectate, mai ales acum, când avem cod roşu de inundaţii; aici vorbesc de judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila. În aceste 24 de ore am fost în legătură cu domnul Raed Arafat, secretar de stat, domnul ministru de Interne şi, aşa cum v-am spus şi ieri, vreau să avem în toate judeţele o mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, mai ales în judeţele afectate. Dacă este nevoie de resurse suplimentare, orice fel de resurse, solicitaţi de urgenţă. (…) Aşa cum am făcut şi la Vrancea, judeţele vecine pot să vină în ajutor”, a spus Florin Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.
El a arătat că sâmbătă operaţiunile de salvare a celor 12 muncitori s-au desfăşurat cu sprijinul Salvamont Covasna şi Bacău. „Doar trebuie să cereţi resursele. Este nevoie de implicarea tuturor prefecţilor. Trebuie să mergeţi pe teren, acolo unde este nevoie de dumneavoastră (…), ca imediat să avem o evaluare a situaţiei”, a afirmat premierul.
Cîţu a precizat că 77 de localităţi din 26 de judeţe sunt afectate de inundaţii.
„Şi în municipiul Bucureşti s-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri/beciuri de pe 42 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 33 de copaci căzuţi pe carosabil, 25 de autoturisme au fost afectate”, a spus el.
Premierul a precizat că în urma inundaţiilor au fost confirmate două decese şi a transmis condoleanţe familiilor.
Prefecții trebuie să îi informeze pe organizatorii de evenimente despre riscurile la care se expun
Tot în ședința cu prefecții, premierul Florin Cîţu le-a solicitat acestora să ia legătura cu organizatorii de evenimente în aer liber din zonele cu cod galben, portocaliu sau roşu de inundaţii pentru a le explica riscurile la care se expun.
„Aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiu liber, mai ales în zonele în care avem cod portocaliu şi cod roşu, să le spună riscurile la care se expun. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Organizatorii pot să ia decizia să amâne un eveniment, să-l reprogrameze, să-l anuleze, dar în acele zone unde avem cod portocaliu şi cod roşu prefecţii trebuie, şi aici subliniez, să ia legătura cu organizatorii să le spună riscurile la care se expun. (…) Sunt evenimente, avem şi proteste, avem şi evenimente sportive, manifestări religioase şi avem şi alte evenimente la nivelul caselor de cultură ale studenţilor, Ministerului Educaţiei ş.a.m.d. Deci, în toate aceste zone în care avem cod portocaliu şi cod roşu, prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii acestor evenimente, astăzi şi mâine, pentru a-i informa despre riscurile la care se expun”, a spus Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.
La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a îndemnat autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice în perioada următoare să urmărească prognozele meteorologice şi împreună cu organizatorii să analizeze cu maximă rigurozitate oportunitatea desfăşurării acestor evenimente, astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol.
„Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente”, a spus Bode.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat l-a rugat pe prefectul de Sibiu să convoace organizatorii unui eveniment care ar urma să aibă loc luni la Bâlea pentru analizarea riscului acestuia. „Dacă se insistă, trebuie asumat din partea organizatorului faptul că vor să meargă mai departe cu el”, a subliniat Arafat.