Cu excepția unei surprize de ultimă oră, guvernul francez al prim-ministrului Michel Barnier va fi primul forțat să părăsească un vot de cenzură în mai bine de 60 de ani, într-un moment în care țara se luptă să îmblânzească un deficit bugetar masiv.
Dar, într-un interviu TV de marți, Barnier a spus că încă crede că guvernul său ar putea supraviețui votului, programat pentru seara după o dezbatere care începe la ora 16:00.
Dar Raliul Național (RN) de extremă-dreapta a spus clar miercuri dimineață că va vota pentru răsturnarea lui Barnier alături de partidele de stânga. Stânga și extrema dreaptă combinate au suficiente voturi pentru a îndepărta guvernul.
Întrebată dacă RN ar sprijini votul de cenzură, parlamentarul Laure Lavalette a declarat pentru TF1 TV: „Fără îndoială”. Întrebată despre consecințele potențial catastrofale avertizate de Barnier și miniștrii săi, Lavalette a spus: „Nu există niciun motiv pentru care acest lucru să ducă la un haos major. Nu te juca cu fricile… nu totul se va prăbuși”.
Prăbușirea iminentă a guvernului va lăsa o gaură în inima Uniunii Europene într-un moment în care Germania este, de asemenea, slăbită și în regim de alegeri, cu doar câteva săptămâni înaintea reintrarii președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.
Președintele Emmanuel Macron ar putea bine să-i ceară lui Barnier să rămână într-un rol de interlocutor, în timp ce caută un nou prim-ministru, ceea ce s-ar putea întâmpla abia anul viitor.
Este posibil ca investitorii de obligațiuni să scutească Franța de „furtuna” financiară cumplită despre care a avertizat Barnier, dar consecințele crizei politice vor afecta întreprinderile, consumatorii și contribuabilii, au declarat economiștii și experții pentru Reuters.
„Aceasta este o criză care arde încet, care va duce la o extindere continuă a spread-urilor și la o deteriorare continuă a bonității suverane”, a declarat șeful de venit fix al Union Investment și FX Christian Kopf.
„Dar deocamdată, nu văd ingredientele pentru ca acest lucru să scape total de sub control și să se transforme într-o criză totală a datoriilor suverane”, a conchis Kopf.