Reducerea deficitului bugetar al Franţei anul viitor de la 4,4% la 3% din PIB „este imposibilă”, a indicat Valls, argumentând că o scădere suplimentară a cheltuielilor publice cu 30 de miliarde de euro, pe lângă economiile de 21 de miliarde de euro deja decise, „ne-ar scufunda în austeritate şi ar bloca ţara”. El şi-a exprimat totodată temerea că în Uniunea Europeană „politicile necoordonate de ajustare vor conduce la uciderea creşterii economice”.
Totuşi, premierul francez a recunoscut progresele obţinute prin deprecierea monedei euro faţă de dolar şi a subliniat importanţa planului de investiţii de 300 de miliarde de euro avut în vedere de noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dar Valls a insistat că reformele din Franţa şi pe ansamblul UE vor necesita mult timp şi nici măsurile luate de executivul de la Paris nu vor avea efecte rapide. „Trebuie să admitem că reformarea unei ţări ce şi-a pierdut competitivitatea are nevoie de zece ani”, a continuat Valls, recunoscând în acelaşi timp că, atunci când au preluat puterea în 2012, socialiştii francezi au „subestimat amplitudinea crizei de competitivitate şi de încredere”, iar ulterior au luat unele decizii nepotrivite, cum ar fi creşterea impozitelor în loc să scadă cheltuielile publice.