Premierul grec Alexis Tsipras se gândeşte la oferta venită de la Jean-Claude Juncker – Kathimerini
„Cabinetul prim-ministrului a transmis la Bruxelles că evaluează noua propunere a preşedintelui Comisiei Europene, care include o ameliorare a datoriei de stat în octombrie şi modificări privind suplimentul EKAS (transferuri sociale către populaţia săracă din Grecia)”, a scris marţi Kathimerini, fără nicio precizare privind sursa informaţiilor.
Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, i-a trimis marţi premierului Tsipras o nouă ofertă de condiţii şi măsuri în schimbul reluării programului de finanţare externă, o încercare „pe ultima sută de metri” de a evita intrarea Greciei în default. Guvernul de la Atena are de plătit, marţi, o tranşă de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadenţă pe care nu o va putea onora în lipsa unui nou împrumut de la creditorii străini.
Juncker a propus convocarea unei şedinţe de urgenţă a miniştrilor de Finanţe din zona euro pentru aprobarea unui nou împrumut către Grecia, dacă Tsipras afirmă în scris că acceptă condiţiile oferite de creditori şi că va face campanie pentru un vot pro-euro la referendumul de duminică. Şeful Comisiei Europene a pus de asemenea pe masă o renegociere a datoriei de stat a Greciei în acest an, cerută insistent de greci în timpul negocierilor din ultimele săptămâni.
Dacă guvernul de la Atena nu transferă la noapte, până la ora 1:00, tranşa de 1,6 miliarde de euro scadentă către Fondul Monetar Internaţional, Grecia va deveni prima ţară occidentală care intră în default în raport cu instituţia financiară de la Washington de la înfiinţarea acesteia, cu 71 de ani în urmă.
Ultima ţară care a intrat în default faţă de FMI este Zimbabwe, în 2001.
Ratarea unei plăţi către FMI poate avea consecinţe grave. Grecia va pierde imediat accesul la resursele Fondului şi, dacă disputa nu va fi rezolvată, ar putea pierde, într-un final, drepturile de vot şi statutul de membru al FMI.
FMI a anunţat deja că nu va exista vreo perioadă de graţie pentru Grecia. Directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde, va informa imediat board-ul executiv privind intrarea Greciei în default, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte clauzele de default din acordurile în baza cărora statul elen a primit împrumuturi de la celelalte guverne din zona euro.