Premierul Greciei exclude ideea de a apela la ajutorul Rusiei

Economica.net
02 02. 2015
alexis_tsipras_paris_37233700

‘Suntem în negocieri substanţiale cu partenerii noştri europeni şi cu cei care ne-au împrumutat. Avem obligaţii faţă de ei’, a răspuns Tsipras la o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă Grecia este deschisă la ideea unui ajutor din Rusia.

‘În acest moment nu discutăm alte opinii’, a declarat oficialul elen.

Vorbind la Nicosia în timpul primei sale călătorii externe ca prim-ministru, Tsipras a afirmat că a discutat cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades necesitatea unei abordări coordonate a ‘unui pod de pace şi cooperare între Europa şi Rusia’.

În 2011, Rusia a acordat Ciprului un împrumut de 2,5 miliarde de euro. Nicosia a solicitat ulterior un credit suplimentar de cinci miliarde de euro, care nu i-a fost însă acordat. După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, UE şi BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

De asemenea, Alexis Tsipras a exclus ideea ca ţara sa să părăsească zona euro, afirmând că oricine crede că statele mici din zona euro, cum ar fi Grecia şi Cipru, nu sunt esenţiale în blocul comunitar se înşeală.

‘UE şi zona euro vor fi ambele dezmembrate, alături de flancul sudic, fără Grecia şi Cipru’, a declarat premierul elen.

Acesta a solicitat şi înlocuirea reprezentanţilor UE, BCE şi FMI care supervizează statele care au beneficiat de pachete de asistenţă financiară.

‘Cred că aceasta ar fi o evoluţie matură şi necesară pentru Europa’, susţine oficialul elen.

La sfârşitul săptămânii premierul elen s-a declarat încrezător în finalizarea unui acord cu creditorii internaţionali privind plata datoriei Greciei. Într-o declaraţie acordată Bloomberg, Alexis Tsipras a afirmat că nu a intenţionat niciodată să acţioneze unilateral. Datoria Greciei se ridică la 315 miliarde de euro – aproximativ 175% din PIB.

Cancelarul german Angela Merkel a exclus o anulare a datoriei Greciei, afirmând că deja creditorii internaţionali au făcut concesii.

Alexis Tsipras susţine că Atena îşi va achita datoriile faţă de BCE şi FMI şi va ajunge la un acord cu statele din zona euro care au finanţat cea mai mare parte a pachetului de asistenţă financiară acordat Greciei.

‘Dezbaterea cu partenerii noştri europeni tocmai a început. Chiar dacă există diferenţe de perspectivă, sunt absolut sigur că vom reuşi în curând să ajungem la un acord favorabil şi Greciei şi Europei’, a declarat premierul elen.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei germane ‘Hamburger Abendblatt’, Angela Merkel a declarat că încă doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar ‘nu preconizează o nouă anulare a datoriei’.

‘A existat deja o anulare voluntară a unei părţi din datoria Greciei, realizată de creditorii privaţi, băncile deja au redus miliarde de euro din datoria Greciei’, a explicat oficialul german.

Ambele părţi sunt motivate să ajungă la un acord, pentru ca următoarea tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară să poată fi acordată, în pofida declaraţiei premierului elen că va renegocia condiţiile impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), estima recent agenţia de evaluare financiară Fitch.

Noul Guvern elen al premierului Alexis Tsipras a promis să renunţe la reducerile bugetare şi la reformele severe şi se opune cererilor creditorilor de a continua măsurile de austeritate în schimbul ajutorului financiar. Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale.

Creditorii internaţionali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.