Premierul Greciei: Recapitalizarea băncilor prin MES va reduce datoria ţării cu 50 mld euro
Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca o parte din programul de sprijin în valoare de 130 de miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
De asemenea, Antonis Samaras a salutat instituirea unei supervizări comune a băncilor din zona euro, încredinţată Băncii Centrale Europene, apreciind că decizia liderilor UE reprezintă prima etapă a unei uniuni bancare depline în Europa. BCE îşi va asuma rolul de supervizare a băncilor din 2014.
Este vorba despre băncile care au active de peste 30 de miliarde de euro sau reprezintă peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării de origine (exceptând situaţia în care activele lor sunt mai mici de 5 miliarde de euro), sau au beneficiat de un program european de ajutor.
Celelalte bănci vor fi supravegheate ca şi până acum de organismul naţional, dar BCE va putea să intervină în orice moment dacă va considera necesar. Numărul total al băncilor supravegheate direct de BCE ar urma să se situeze între 150 şi 200, a estimat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici. A