Premierul israelian a ordonat armatei, în 2010, să pregătească un atac împotriva Iranului – presă

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi ministrul Apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei, în 2010, să pregătească un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, acesta fiind, în cele din urmă, anulat, a relatat duminică un post israelian de televiziune, informează AFP.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 04:43
Premierul israelian a ordonat armatei, în 2010, să pregătească un atac împotriva Iranului - presă

Potrivit postului privat de televiziune „2”, acest ordin nu a fost pus în aplicare din cauza opoziţiei şefului de la acea dată al Statului Major, generalul Gaby Ashkenazi, şi şefului Mossadului, Meir Dagan.

La finalul unui „Forum al celor şapte”, care reunea cei mai importanţi şapte miniştri şi la care erau prezenţi generalul Ashkenazi şi Meir Dagan, Netanyahu a ordonat să se mărească nivelul de pregătire a armatei la „P plus”‘, cod ce arată că militarii trebuie să fie pregătiţi să treacă la acţiune.

Dar Meir Dagan s-a opus acestei iniţiative, potrivit televiziunii citate, subliniind că o decizie de declanşare a unui război împotriva Iranului nu poate fi luată decât de cabinetul de securitate, care reuneşte 15 miniştri, în timp ce şeful Statului Major şi-a exprimat temerea că ridicarea nivelului alertei ar putea „duce la noi evoluţii pe teren”, a adăugat postul de televiziune „2”.

Ehud Barak, care a fost intervievat de postul de televiziune, a afirmat că şeful Statului Major i-a răspuns lui Netanyahu că armata nu era pregătită, întrucât nu dispunea de mijloacele operaţionale pentru a desfăşura un atac împotriva Iranului. Potrivit ministrului Apărării, decizia de a mări nivelul alertei „nu înseamnă neapărat război”. În cele din urmă, proiectul atacului a fost abandonat.

Site-ul de Internet al cotidianului Haaretz a relatat, la rândul său, că, după ce şi-a părăsit funcţia, generalul Ashkenazi le-a spus unor apropiaţi că armata era pregătită pentru un atac, dar că a fost convins că o astfel de opţiune ar fi fost o „eroare strategică”. După ce a părăsit Mossadul, Meir Dagan a catalogat public drept „stupidă” ideea unui atac împotriva Iranului.

Programul nuclear iranian îngrijorează Israelul şi ţările occidentale, care se tem, în ciuda dezminţirilor Teheranului, că ascunde o componentă militară, fapt considerat de Israel o ameninţare pentru propria sa existenţă.

Israelul nu a recunoscut niciodată că deţine arme atomice, dar experţii estimează că statul evreu deţine cel puţin 200 de ogive nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...