‘Grecii şi guvernul elen trebuie să ştie că există o presiune foarte puternică din partea opiniei publice europene, în special în unele ţări, de a folosi această fereastră deschisă ca o oportunitate de a sancţiona Grecia şi de a încheia pentru totdeauna chestiunea prezenţei Greciei în zona euro’, a declarat Renzi într-un discurs susţinut în Senatul de la Roma.
Germania, alături de ţări nord-europene precum Finlanda şi Olanda, este văzută în mod tradiţional ca o promotoare a responsabilităţii fiscale şi ca principal adversar al guvernului radical de stânga al Greciei.
Însă state central şi est-europene din zona euro – în special cele trei republici baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, care au îndurat propriile programe de austeritate – au fost de asemenea critice faţă de presupusa lipsă de disponibilitatea a Atenei de a-şi pune pe picioare economia.
‘Guvernul grec vrea în continuare să petreacă, dar nota de plată trebuie achitată de altcineva’, a scris luni pe Twitter preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, fost comisar european.
La Roma, Renzi a spus că afirmaţia sa nu făcea referire doar la membrii vechi ai Uniunii Europene, ‘ci la acele ţări care s-au alăturat mai târziu, în al doilea val al extinderii europene’.
Renzi a mai declarat că ‘o mare parte a liderilor instituţionali şi politici’ din UE sunt dispuşi ‘să facă orice pentru a ajuta’ Grecia, dar a subliniat că Atena trebuie să depună la rândul său un ‘efort reciproc’ şi să se angajeze să realizeze reforme economice semnificative