”Austeritatea nu este suficientă. Printre altele, ţările care au fost pe creştere economică în Europa au reuşit acest lucru doar pentru că ele au încălcat regulile referitoare la deficitele publice”, afirmă Renzi în scrisoarea sa.
El menţionează îndeosebi Regatul Unit şi deficitul său mai mare de 5% din PIB şi Spania, ”care a însoţit creşterea sa economică cu un deficit mai mare de 6%”, dar şi contrastul dintre o Europă în plin marasm şi dinamismul economiei americane care, în opinia sa, a pariat pe ”creştere economică, investiţii şi inovaţie”.
În aceste condiţii, ”dacă îngrijirile nu merg bine, după opt ani, se poate vorbi de încăpăţânare terapeutică”, a denunţat Renzi, estimând că este timpul ca Europa să-şi stabilească o nouă direcţie în politica sa economică, ”deoarece, numai cu austeritate, moare”.
Matteo Renzi face apel de mai multe săptămâni la flexibilitate bugetară pentru a susţine mai bine o creştere economică încă fragilă. Dar apelurile sale repetate îi irită pe partenerii săi, începând cu Germania şi Comisia Europeană, care nu a ratat niciodată ocazia de a reaminti că Italia a beneficiat deja în trecut de o formă de flexibilitate bugetară din cauza unor reforme realizate.
Matteo Renzi nu încetează să avertizeze Europa că este condamnată să dispară dacă nu se reformează. Miercuri, Renzi compara Uniunea Europeană cu o orchestră care cântă pe puntea Titanicului în timp ce pachebotul se scufundă în Oceanul Atlantic.