„Este straniu că Executivul comunitar blochează soluţia la problema ITA”, a declarat duminică Meloni, după reuniunea G20 din New Delhi, India.
Conform agenției germane dpa, Lufthansa, care operează deja brandurile Swiss, Austrian Airlines şi Brussels Airlines, a anunţat în aprilie că va achiziţiona o participaţie de 41% la ITA Airways, printr-o investiţie iniţială de 325 milioane de euro, obiectivul fiind de a prelua controlul complet în viitor. Comisia Europeană nu a avizat încă acordul.
Tranzacţia este analizată de autorităţile de concurenţă, atât la nivel naţional, cât şi european, iar un rol aparte îl are comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Fost premier al Italiei, social democratul Gentiloni ar putea fi un rival pentru partidul politic de extremă dreaptă Fratii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI) al lui Meloni.
La nivelul UE se va acorda o atenţie sporită dacă va fi creată o situaţie de monopol.
În urma acordului cu ITA, succesoarea defunctei Alitalia, Lufthansa va avea o cotă de piaţă într-un mediu dominat de companii aeriene low-cost, cum ar fi Ryanair (Irlanda) şi Easyjet (Marea Britanie).
De asemenea, Lufthansa este interesată de preluarea companiei aeriene portugheze TAP.
În 2022, ITA a raportat pierderi de aproximativ 486 milioane de euro, pe fondul efectelor pandemiei şi al creşterii preţurilor la combustibili.