„Voi continua să îmi îndeplinesc funcţiile până când va fi numit un nou prim-ministru”, a adăugat el, precizând că a luat singur decizia şi declarându-se convins că sănătatea sa va rezista până când va fi ales un succesor.
Abe a mai spus că a început să se simtă obosit de la jumătatea lunii iulie, iar în luna august s-a dus la spital în două rânduri.
Noul premier va fi cel mai probabil învingătorul unor noi alegeri pentru preşedinţia Partidului Liberal-Democrat (PLD), formaţiunea unde Abe este în continuare şef, fără a avea la ora actuală un succesor clar.
Abe a refuzat vineri să-şi exprime public preferinţa pentru un succesor, afirmând că „toate numele care circulă sunt oameni extrem de capabili”.
Consilierul său fidel Yoshihide Suga, actual purtător de cuvânt al guvernului, precum şi ministrul de finanţe Taro Aso au fost vehiculaţi printre potenţialii candidaţi.
El s-a mai declarat convins că oricine îi va urma în funcţie va aborda cel mai probabil chestiunea reformării Constituţiei pacifiste, exprimându-şi nemulţumirea că nu a reuşit să facă asta.
Vizibil emoţionat şi înclinându-se în faţa camerelor de filmat, Abe şi-a exprimat „regretul profund” în faţa poporului japonez pentru că îşi părăseşte postul cu circa un an înainte de data prevăzută iniţial şi în plină criză de coronavirus.
Anunţul demisiei survine după ce luni Abe a devenit oficial cel mai longeviv premier, cu 2.799 de zile consecutive în fruntea guvernului.
În iulie 2007, boala l-a forţat pe Abe să renunţe brusc la postul de premier, la doar un an după preluarea funcţiei. El a revenit la conducerea executivului în decembrie 2012.