Premierul l-a felicitat pe ministrul Finanţelor că prin modificările aduse Codului fiscal a reuşit să enerveze băncile

Economica.net
08 11. 2017
mihai_tudose_government_94179300

‘Felicitări, domnul ministru Mişa, pentru alocuţiunea de la început. Tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă. Deci, sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi impozite’, a declarat Tudose la începutul şedinţei de guvern.

Totodată, şeful Executivului s-a referit şi la un alt protest: ‘Am apreciat, cu ghilimele de rigoare, un protest al unor români susţinuţi de conducere care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul. Superb. Nu mai merge’.

La începutul şedinţei, prim-ministrul Tudose a anunţat că pe ordinea de zi se află o serie de modificări ale Codului fiscal, precizând că Executivul doreşte să introducă nişte măsuri ‘foarte ferme’ în ceea ce priveşte externalizarea profitului.

‘Vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor – acolo şi sindicate, şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei, s-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem şi noi nişte bani din care să facem Educaţie, Sănătate şi Infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar, din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi’, a spus Tudose.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a prezentat modificările care vor fi aduse Codului fiscal.

Venitul net al angajatului va creşte, iar angajatorul nu va plăti mai mulţi bani la buget urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16 la 10%, a reducerii contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25% şi a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, a declarat Mişa.

‘Ordonanţa mult discutată, dezbătută, care conţine modificări ale Codului fiscal incluse în programul de guvernare, deci cunoscute demult aceste modificări, aprobate prin Parlament, aduce importante beneficii pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care activează astăzi în România’, a afirmat ministrul Finanţelor.

El a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la ‘16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%’.