Premierul leton: Zona euro trebuie să suporte durerea austerităţii acum, pentru a scăpa de criză

Economica.net
08 05. 2012
zona_euro_83836100

„Ajustarea este importantă. Dacă este necesară, trebuie aplicată rapid, în avans, cea mai mare parte în timpul crizei”, a afirmat Dombrovskis într-un interviu acordat la Stockholm.

Economia Letoniei s-a contractat cu 18% în 2009, mai mult decât în oricare altă ţară din Uniunea Europeană, după ce guvernul Dombrovskis s-a menţinut la putere şi a aplicat măsurile de austeritate prevăzute în programul convenit cu FMI.

Programul s-a dovedit un succes, economia şi-a revenit în 2010, iar anul trecut a avansat cu peste 5%.

Deficitul bugetar al Letoniei urmează să scadă la 3,3% din PIB în acest an, de la 9,7% în 2009, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Alegătorii din Grecia şi Franţa au votat duminică în favoarea unor candidaţi care contestă austeritatea, iar acest fapt ar putea afecta ţintele de reducere a deficitelor bugetare ale statelor din zona euro.

În Grecia, succesul partidelor anti-austeritate a amplificat aşteptările că statul elen, cel mai îndatorat din Europa, ar putea să iasă din zona euro.

În Franţa, socialistul Francois Hollande a spus alegătorilor că austeritatea nu este inevitabilă, după ce l-a învins pe Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale.

„Austeritatea nu este niciodată un subiect popular, iar în acest caz întrebarea este dacă există alternative. Desigur, o ţară poate spune că nu îi place austeritatea, dar se pune problema cine va finanţa defictele bugetare. Pieţele financiare nu sunt interesate să finanţaze deficite mari, în prezent”, a arătat oficialul leton.

Dezbaterea pe tema priorităţii austerităţii faţă de creşterea economică se extinde în Europa. Cancelarul german Angela Merkel a respins luni ideea unor programe „uriaşe” de stimulare, în prima sa reacţie după victoria lui Hollande în alegerile din Franţa.

Comisia Europeană a anticipat în februarie o contracţie de 0,3% a economiei zonei euro în acest an, cu un declin de 4,4% în Grecia.

Concomitent, nivelul mediu al datoriei publice în zona euro va urca la 90,4% din PIB, cu mult peste nivelul maxim admis în UE, de 60%. În Letonia, datoria publica va atinge 45%, potrivit CE.

Ţările care au încercat să amâne austeritatea şi s-au bazat pe finanţarea cheltuielilor prin deficit îşi vor trimite economiile într-o recesiunea şi mai gravă, a avertizat Dombrovskis.

Economia letonă s-a contractat cu circa 25% din 2008-2009, cea mai gravă recesiune la nivel mondial, la acea dată, după spargerea unei bule imobiliare şi blocarea pieţelor internaţionale de creditare.

În ultimul trimestru al anului trecut, economia Letoniei a avansat cu 5,7%, iar pentru primele trei luni ale acestui an este aşteptat un ritm similar.

Standard&Poor’s a îmbunătăţit la începutul acestei luni ratingul Letoniei la un nivel recomandat pentru investiţii, „BBB-„, pentru prima oară după 2009.