Începând cu 1 ianuarie 2014 zona euro a ajuns la 18 membri odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.
‘Am căzut de acord pentru ca Lituania să treacă la euro la 1 ianuarie 2015’, a declarat Algirdas Butkevicius la sfârşitul unei reuni a celor patru partide care formează coaliţia guvernamentală. ‘Dacă vom eşua, dacă nu vom adopta euro, eu în calitate de lider al coaliţiei şi întregul Guvern ne vom asuma responsabilitatea şi vom demisiona’, a adăugat Butkevicius.
Potrivit ultimului sondaj disponibil, realizat în luna aprilie 2013, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptării euro iar 41% sunt în favoarea trecerii la moneda unică. Un alt sondaj realizat luna această arată că 60% din lituanieni se tem că după adoptarea euro va avea loc o creştere a preţurilor. Aceleaşi îngrijorări au apărut şi în ţările vecine, Letonia şi Estonia, în momentele când au aderat la zona euro.
Potrivit economiştilor, Lituania, ţară cu trei milioane de locuitori şi a cărei monedă este deja legată de euro, are şanse mari să respecte până în 2015 toate criteriile prevăzute în tratatul de la Maastricht.
Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist că cea de-a treia ţară baltică va adera la moneda unică. ‘Mă aştept ca Lituania să devină anul viitor cea de 19-a ţară membră a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a ţărilor baltice’, a declarat Herman Van Rompuy.
În luna iulie a acestui an Uniunea Europeană urmează să-şi dea acordul sau să refuze aderarea Lituaniei la zona euro.