Orban a spus pentru publicaţiei Financial Times că srijinul său pentru condiţionarea plăţii fondurilor UE de statul de drept este puternic şi că l-a ajutat pe preşedintele Klaus Iohannis, aliatul său politic, să asigure un mix de granturi şi de împrumuturi prin bugetul UE şi mecanismul de recuperare în valoare de 80 miliarde de euro.
”Nu am avut niciodată un astfel de sprijin financiar şi apreciem foarte mult decizia la nivel european”, a spus el, scrie News.ro.
Premierul a adăugat că un plan de ”redresare şi rezistenţă naţională” ar putea face ca economia României să atingă un ritm anual de creştere de peste 6% până în 2024, reducând în acelaşi timp deficitul de la 9% la 3%.
Orban a mai spus că va folosi banii de redresare din UE pentru a investi 6 miliarde de euro în sistemul de sănătate, care s-a străduit să facă faţă în timpul pandemiei.
”Nu poate fi acceptă afirmaţia că nu eşti de acord cu proiectul de buget pentru că nu eşti de acord cu legătura dintre respectarea statului de drept şi utilizarea fondurilor europene, întrucât toate ţările din UE trebuie să respecte statul de drept”, a declarat Orban publicaţiei Financial Times, anunţă News.ro.
Săptămâna trecută, Varşovia şi Budapesta şi-au exprimat opoziţia faţă de mecanismul care condiţionează furnizarea de fonduri europene de respectarea principiilor fundamentale, între care independenţa justiţiei.
”Această atitudine este contrară întregii Europe şi este împotriva intereselor cetăţenilor ungari şi polonezi”, a spus Orban, adăugând că un acord ar trebui convenit ”cât mai curând podibil”.
Premierul român a venit la conducerea unui guvern minoritar anul trecut, cu promisiunea de a inversa legile din justiţie adoptate de administraţia social-democrată.
”Ne-am schimbat în totalitate atitudinea faţă de justiţie, faţă de statul de drept, faţă de corupţie”, a declarat Orban, respingând politicile duse de social-democraţi, al căror fost lider Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare în mai 2019, pentru abuz în serviciu.