Premierul Orban se întâlneşte azi cu reprezentanţii CEZ, care au scos la vânzare toate afacerile din România
„Ora 12.00 – Întâlnire cu reprezentanții Grupului CEZ în România”. Aşa scrie în programul premierului Orban pentru ziua de 29 noiembrie, trimis presei de către serviciul de presă al Guvernului.
Nu se specifică cine a cerut întrevederea, CEZ sau partea română.
CEZa scos la vânzare toate activele pe care le deţine în România, într-o tentativă de exit din toată zona, pentru a se concentra pe operaţiunile din Cehia. Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat. Potrivit intenţiilor de la noi, cel puţin compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare proucător de energie al ţării, a trimis o scrisoare de intenţie pentru achiziţia activelor. Un alt comparator vehiculat este firma de distribuţie şi furnizare Electrica.
CEZ a dezvăluit că prima etapă a procesului de vânzare se va încheia prin evaluarea ofertelor indicative trimise de potenţialii cumpărători până la finele acestui an.
„După o evaluare a acestor oferte, ne aşteptăm ca ofertele angajante să fie trimise în al doilea trimestru al anului următor iar ulterior să fie semnat un acord cu câştigătorul licitaţiei. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în prima jumătate a lui 2021″, a informat atunci CEZ.
Grupul CEZ în România se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi, 6.826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producţie de 1.105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producţie de 83 GWh în 2018) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali (vânzări de 3.425 GWh în 2018).
Procesul de transfer al activelor din România se derulează în conformitate cu nouă strategie a companiei-mamă, aprobată în luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia şi parţial şi din Polonia. Fac excepţie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreşte să le dezvolte mai departe acasă şi în străinătate.
Grupul CEZ a intrat pe piaţa energetică din România în 2005, odată cu achiziţia unei companii de distribuţie.