Premierul polonez îşi apără reformele şi susţine că ele se regăsesc în exemplul altor state ale UE

Premierul conservator polonez, Beata Szydlo, şi-a apărat marţi în faţa Parlamentului European măsurile ce vizează Curtea Constituţională, televiziunea publică şi radioul public, dar care sunt considerate de unii oficiali europeni drept o încercare de a controla direct aceste instituţii, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 19:56
Premierul polonez îşi apără reformele şi susţine că ele se regăsesc în exemplul altor state ale UE

‘Sunt legi ce respectă standardele europene şi în plus nu deviază de la dreptul comunitar’, a declarat, potrivit agenţiei EFE, şefa noului executiv polonez instalat după ce partidul conservator şi eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut majoritatea absolută la alegerile din luna octombrie. Soluţiile propuse de acest guvern ‘se aplică şi în alte state europene’, a menţionat în continuare Beata Szydlo.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigaţii privind respectarea statului de drept şi în cadrul căreia vor fi examinate două legi ce cuprind respectivele măsuri.

Prima lege controversată face referire la funcţionarea Curţii Constituţionale şi înlocuirea unor judecători ai acestei instanţe. Fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curţii Constituţionale, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-şi asigure cel puţin controlul asupra Curţii în perspectiva pierderii alegerilor legislative. Dar preşedintele Andrej Duda, provenit şi el din rândurile PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce la Curtea Constituţională alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

Cea de-a doua lege criticată prevede încetarea imediată a mandatelor conducerilor şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului public, conduceri de asemenea numite de fostul guvern liberal, iar actul normativ practic subordonează direct guvernului aceste două instituţii media.

Referindu-se la reforma Curţii Constituţionale, premierul polonez a menţionat în intervenţia în faţa plenului PE că ea are ca obiectiv îndreptarea ‘erorilor’ comise de executivul precedent, despre care a spus că a ales prea mulţi magistraţi în cadrul acestei instanţe. ‘Guvernul actual nu doreşte să controleze Curtea Constituţională şi nici să-şi impună acolo o majoritate, ci doar să stabilească un echilibru’, a susţinut ea, precizând că este deschisă la un dialog cu opoziţia pe această temă ce a apărut în urma unei dispute politice interne.

Cât despre legea privind mass-media, şefa guvernului a negat că ar avea ca scop consolidarea controlului guvernamental asupra televiziunii publice şi a radioului public. Această lege ‘se bazează pe exemplul altor ţări din UE’ şi urmăreşte ‘garantarea pluralismului’ şi a surselor de finanţare, a explicat Beata Szydlo.

‘Facem parte din Uniunea Europeană, suntem şi vom fi parte integrantă a unei Uniuni Europene care evoluează. Este Europa viitorului nostru şi dorim să fim un membru activ’, a continuat şefa executivului polonez, referindu-se apoi la istoria ‘foarte complicată şi turbulentă’ a ţării sale, precum şi la lupta poporului polonez pentru egalitate şi libertatea de expresie.

‘Libertatea, egalitatea şi suveranitatea sunt valori inalienabile pentru care polonezii au luptat mulţi ani şi pe care le preţuim mai presus de orice’, a subliniat Beata Szydlo, răspunzând astfel celor care acuză noua administraţie de la Varşovia că ar dori să recurgă la măsuri nedemocratice.

Te-ar mai putea interesa și
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate şi democraţie"....
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de ...