‘Discutăm de luni de zile în Consiliul European despre nevoia de a ajuta Ucraina să rămână o ţară de tranzit, pentru ca ea să treacă mai bine de lunile grele de iarnă (…) Deodată, a venit de la Gazprom un anunţ că semnează cu companii din vestul Europei un contract pentru alte conducte Nord Stream. Ne cred idioţi’, a declarat premierul Fico la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk.
‘Au trădat un stat membru al UE – Slovacia – şi acţionează contrar discuţiilor politice avute cu Ucraina în Consiliul European’, ce au avut în vedere argumentele geopolitice, a mai spus şeful executivului de la Bratislava, ferindu-se să facă referire directă la statele UE unde se află societăţile care au semnat acordul, dar acuzând în schimb aceste companii, respectiv societăţile germane BASF şi E.ON, francezii de la ENGIE, grupul austriac OMV şi grupul anglo-olandez Shell.
La rândul său, premierul Iaţeniuk a declarat că, în urma acordului Nord Stream-2, Ucraina nu va mai avea niciun rol în transportul gazelor naturale dinspre Rusia către blocul comunitar.
Gazoductul Nord Stream ocoleşte Ucraina, şi implicit Slovacia, iar acordul privind construirea a două noi conducte a fost criticat şi la Washington, întrucât astfel este sporită dependenţa Europei faţă de gazele ruseşti.
Lansat în 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania). Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rândul lor un pachet de 9%.