Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Partidul va depune o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu. Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.
News.ro - joi, 15 iun. 2017, 12:25
Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Partidul va depune o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern

UPDATE 18:05 Dragnea: Suntem în situaţia în care la Palatul Victoria este un Guvern fantomă

”Deocamdată, nu ştiu dacă e oficial. Am auzit mai multe variante de componenţă a unui Guvern fantomă. Noi suntem în situaţia în care la Palatul Victoria e un Guvern fantomă pentru prima dată. De obicei, guvernele din umbră erau în opoziţie”, a declarat Liviu Dragnea.

El a dat exemplul lui Vasile Dîncu, fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloş, care a fost vehiculat pe surse că va prelua acelaşi minister sub conducerea lui Sorin Grindeanu, spunând că acesta l-a asigurat că nu are de gând să intre ”în Guvernul fantomă”.

”Am vorbit, de exemplu, cu domnul Dîncu care s-a văzut pus într-un Guvern şi despre care se spunea că este în Palatul Victoria. De fapt, dumnealui mi-a dat mesaj şi îmi spunea că este la un restaurant şi nu este la Palatul Victoria şi nici nu are de gând să intre în Guvernul fantomă”, a mai spus liderul PSD.

Întrebat dacă Victor Ponta riscă excluderea din PSD dat fiind că au apărut informaţii că va fi numit secretar general al Guvernului de către Sorin Grindeanu, preşedintele social-democraţilor a spus că, deocamdată, sunt informaţii pe surse.

”Noi avem o decizie a CExN de aseară care este foarte clară. Dar, repet, noi până la ora asta nu avem ceva oficial. În timpul CEx veneau tot felul de informaţii pe surse şi nu puteam să luăm o decizie bazându-ne pe informaţii pe surse”, a mai precizat Liviu Dragnea.

Când jurnaliştii i-au spus că luările publice de poziţie din ultimele zile ale lui Victor Ponta arată clar că acesta este de partea lui Sorin Grindeanu, Dragnea a spus că ”s-ar putea să fie invers: Sorin Grindeanu să fie de partea lui Victor Ponta”.

UPDATE 17:50 Dragnea: Grindeanu este o unealtă

Dragnea a afirmat că, după viteza de organizare a acţiunilor de susţinere a lui Sorin Grindeanu, care ocupă în mod ilegitim Palatul Victoria, este clar că este vorba despre un plan bine pus la punct, ”o coordonare profesionistă”, însă nu ştie cine se află ”în spate”. Dragnea a susţinut că Grindeanu este ”o unealtă”. 

„Încă odată PSD este sub asediu şi nu este sub asediu politic, pentru că nu am văzut în afară de o mică acţiune de sprijin din partea USR pentru Sorin Grideanu alte acţiuni politice. Nu-mi dau seama exact cine sunt cei care stau în spatele acestei acţiuni, dar este o coordonare profesionistă”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a afirmat că acţiunile lui Grindeanu din ultima zi arată că exista un „plan” făcut din timp.

„După vizita cu care se organizează toate aceste acţiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau aseară sau azi noapte. Nici eu, nici colegii mei, nu am bănuit că această intenţie anunţată şi acum o lună, că urmează o analiză, (…) va stârni asemenea scandal”, a mai spus Dragnea.

El a adăugat că astfel a fost „descoperit un plan” care nu are legătură cu PSD. Dragnea a afirmat că social-democraţii îşi vor lua măsuri de precauţi în numirea noului premier.

„Am discutat şi despre noua propunere de prim-ministru şi despre componenţa noului Guvern şi împreună am convenit să ne luăm măsuri de siguranţă, să nu mai facem o asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu, eu i-am rugat pe colegii mei să accepte această propunere. Am avut încredere în acest om. Este un om la care am ţinut foarte mult. (…) Nici eu, nici alţi colegi de-ai mei nu au bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare”, a spus Dragnea.

Întrebat la ce se referă, Dragnea a spus că Sorin Grindeanu „nu mai e el”. „În opinia noastră, şi o spun cu regret şi cu părere de rău, (…) Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, ne este greu să ne dăm seama”, a spus Dragnea.

El a adăugat că majoritatea colegilor săi consideră că Grindeanu părea că „avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri” în timpul declaraţiei de la Guvern.

Întrebat dacă mai este de acord cu afirmaţia sa din decembrie 2016, potrivit căreia Grindeanu a ajuns „din întâmplare” în Comisia de control al SRI, Dragnea a spus că lucrurile nu mai e sigur.

„Nu mai sunt sigur că a făcut parte întâmplător, nu mai sunt sigur de nimic, sincer”, a precizat el.

UPDATE 17:40 Dragnea: Mai mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD a fost aprobată în unanimitate

Dragnea spune că în şedinţa CExN s-a discutat situaţia apărută ca urmare a refuzului lui Grindeanu de a demisiona şi a „respecta” decizia ALDE şi PSD de retragere a sprijinului politic, potrivit News.ro.

„Mai mulţi colegi, foarte mulţi, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate”, a spus Dragnea, invocând prevederile statutare.

El a spus că s-a luat şi act de declaraţiile purtătorului de cuvânt al Palatului Cotroceni cu privire la răspunsul oferit adresei oficiale trimisă lui Klaus Iohannis, în care era informat pe tema deciziilor PSD-ALDE.

„PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE; ca luni să se depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu a fost o soluţie pe care şi-ar fi dorit-o, însă ea a fost necesară după reacţiile premierului Sorin Grindeanu. „Eu o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică (…) azi poate eram la consultări la Cotroceni”.

Dragnea a mai explicat din nou că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de coordonare a miniştrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul.

„Le-am spus azi (colegilor – n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele 2-3 luni, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul”, a spus Dragnea.

El mai susţine că a avut discuţii cu Grindeanu, în care premierul dădea asigurări că se vor „regla” aceste chestiuni. „Au fost miniştri care intenţionau să plece din Guvern”, a mai spus el.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, „calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid”.

Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

 
Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.



UPDATE 17:00 Tăriceanu: Moţiunea de cenzură va fi depusă luni la Parlament

O moţiune de cenzură va fi depusă luni la Parlament de senatorii şi deputaţii PSD şi ALDE, a anunţat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

‘Am hotărât împreună cu cei de la PSD şi am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia depunerii unei moţiuni de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel o să punem capăt crizei politice, pe care o dorim scurtată cât mai mult posibil’, a afirmat Tăriceanu, joi, la sediul central al ALDE, după şedinţa Biroului Politic Central al formaţiunii.

El a precizat că luni va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru stabilirea paşilor procedurali.

„Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie”, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE l-a criticat pe Sorin Grindeanu pentru că refuză să demisioneze din funcţia de premier, deşi i-a fost retras sprijinul politic.

„În faţa situaţiei inedite în care un prim-ministru care şi-a pierdut sprijinul politic se agaţă de funcţie şi încearcă diferite soluţii pentru a rămâne în fruntea Guvernului (…), acest lucru este de Cartea recordurilor”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.


Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.

Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului.

Surse din PSD au precizat pentru News.ro că deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, „calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid”.
 
Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.
 
Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din 2007, a anunţat vineri Ministerul Muncii, transmite Reuters....
Prima măsură majoră a noului Guvern. Crește cu 15 miliarde de euro nivelul maxim de împrumuturi
Prima măsură majoră a noului Guvern. Crește cu 15 miliarde de euro nivelul maxim de împrumuturi
Proiectul de act normativ are în vedere modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru ...
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ ...
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă ...