Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, modificarea mecanismului de plată defalcată a TVA, trecerea contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului şi îmbunătăţirea relaţiei statului cu mediul de afaceri au fost principalele teme discutate luni, la Palatul Victoria, de şeful Guvernului cu reprezentanţii UNPR.
Prim-ministrul Tudose a precizat că măsura split TVA va fi ‘modificată şi flexibilizată’ în dezbaterile din Parlament, în concordanţă cu propunerile rezultate din discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri. Colectarea defalcată a TVA nu se va mai aplica pentru toate firmele începând cu 2018, ci doar pentru cele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, companiile cu capital de stat, se spune în comunicat.
‘Vom veni în scurt timp cu o nouă formă a colectării defalcate a TVA, care va răspunde solicitărilor formulate în această perioadă de reprezentanţii mediului de afaceri’, a declarat şeful Executivului.
La rândul lor, reprezentanţii UNPR au salutat decizia Guvernului de a amenda mecanismul de colectare diferenţiată a TVA. Totodată, au precizat că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat reprezintă, din punctul lor de vedere, o oportunitate care nu va afecta venitul net al salariaţilor, se spune în comunicat.
‘Prim-ministrul şi reprezentanţii UNPR au agreat un mecanism de colaborare periodic, în cadrul căruia să fie propuse şi analizate măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiei statului cu mediul de afaceri, stimularea încadrării în muncă şi a competitivităţii, reducerea birocraţiei, inclusiv în sensul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene de către mediul privat, promovarea firmelor româneşti pe pieţele externe’, se spune în comunicat.
La întâlnirea de luni, de la Palatul Victoria, au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, secretarul de stat din MFP, Daniela Pescaru, consilierii de stat ai premierului Ramona Lohan, Gabriel Andreescu şi Felix Rache şi specialişti în fiscalitate, se mai arată în comunicat.