Premierul ucrainean exclude negocierile bilaterale cu Rusia
El a acuzat Rusia de agresiune şi de încălcarea dreptului internaţional, dar a precizat că guvernul său sprijină ideea unei noi runde de negocieri cvadripartite în formatul Ucraina – Rusia – SUA – UE.
‘Se poate spune că, în ultimele zile, situaţia în (bazinul minier) Donbas s-a schimbat în bine’, a mai afirmat Iaţeniuk, în timpul celei de-a treia mese rotunde naţionale organizate pentru soluţionarea crizei prin care trece Ucraina. El s-a referit la influentul oligarh Rinat Ahmetov, care a întors spatele separatiştilor rusofoni după ce aceştia l-au ameninţat că îi naţionalizează companiile.
De asemenea, şeful executivului de la Kiev a precizat că Parlamentul ucrainean va trimite săptămâna aceasta Comisiei de la Veneţia trei variante de reformă constituţională. Iaţeniuk a vorbit despre această reformă când s-a referit la Memorandumul de Înţelegere şi Pace aprobat marţi de Rada Supremă (parlamentul de la Kiev), ce prevede în principal o amplă revizuire a Constituţiei, adoptarea unei legi asupra referendumurilor, cedarea mai multor atribuţii regiunilor, atribuirea unui statut oficial limbii ruse şi amnistirea insurgenţilor proruşi care vor depune armele (cu excepţia celor acuzaţi de crime grave). În document se solicită tuturor ucrainenilor să sprijine organizarea scrutinului prezidenţial de duminică, aluzie la miliţiile rusofone care au ocupat secţii de vot în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk şi au confiscat registrele electorale.
Memorandumul a fost însă respins imediat de separatiştii rusofoni, un lider al acestora, Denis Puşilin, calificându-l drept ‘acţiune populistă’. Acesta a spus că cei pe care el îi reprezintă sunt dispuşi să negocieze cu Kievul numai prin intermediul unor mediatori şi numai după ce trupele guvernamentale se vor retrage şi se vor elibera prizonierii deţinuţi de ambele tabere.