De asemenea, în avanpremiera alegerilor parlamentare din prima jumătate a anului următor, Viktor Orban a spus că se aşteaptă la noi critici, pe măsură ce Guvernul pe care îl conduce va adopta reduceri ale preţurilor la energie şi, de asemenea, va presa băncile să-i ajute pe cei care au luat credite în valută.
‘Era colonizării a trecut. Reducerea preţului utilităţilor, eliminarea creditelor în valută şi ajutarea familiilor sunt chestiuni de importanţă naţională pentru noi’, a declarat Orban, la deschiderea sesiunii parlamentare.
‘Băncile şi marile companii care se bucură de monopol în Ungaria trebuie să se adapteze la noua situaţie’, a adăugat acesta.
Politicile economice neortodoxe ale Guvernului condus de Viktor Orban au afectat în special băncile şi companiile străine, însă, în paralel, au reuşit să scoată Ungaria de pe lista ţărilor aflate în procedură de deficit excesiv.
Premierul susţine că măsurile sale au salvat Ungaria de la un colaps similar cu cel din Grecia, însă, criticii sunt de părere că aceste politici au afectat încrederea investitorilor.
După ce luna trecută Ungaria a rambursat anticipat un împrumut acordat de Fondul Monetar Internaţional în 2008, Orban a apreciat că rambursarea acestui împrumut marchează sfârşitul presiunilor organismelor financiare internaţionale pentru adoptarea de politici de austeritate.
În aceste condiţii, Orban a afirmat că Executivul pe care îl conduce prognozează o creştere economică de 2% pentru anul viitor. Ar fi vorba de cea mai mare creştere economică înregistrată de Ungaria de la preluarea puterii de către Fidesz, iar analiştii intervievaţi de Reuters mizează pe un avans de 1,5%.