Premiile pentru sportivii medaliaţi la JO, finanţate inclusiv din accizele pentru ţigări şi alcool
Modul de asigurare a fondurilor a fost stabilit prin hotărîre aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.
„Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va efectua premierea din suma aprobată din Fondul de rezervă bugetară, din sumele repartizate în 2012 de Ministerul Educaţiei, prin Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport, precum şi din sumele aflate în sold la 31 decembrie 2011, provenite din taxele şi accizele aplicate la nivel naţional pentru ţigarete, ţigări şi băuturi alcoolice”, se arată în actul normativ.
Legea educaţiei fizice şi sportului 69/2000 stabileşte că ministerul de resort îşi asigură sursele pentru finanţarea activităţilor sportive inclusiv dintr-o cotă de 1% din taxele şi accizele aplicate la nivel naţional pentru ţigarete, ţigări şi băuturi alcoolice.
Cuantumul premiilor acordate pentru medaliile câştigate la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice a fost dublat de Guvern, premierul Victor Ponta precizând că premiul pentru medalia de aur se va ridica la 70.000 euro, cel pentru medalia de argint va fi de 56.000 euro, iar cel pentru medalia de bronz va reprezenta 42.000 euro.
Luni seara, premierul a anunţat că Guvernul va acorda premii totale în valoare de cinci milioane de euro în urma rezultatelor înregistrate de delegaţia României la JO.
Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.
Pe lângă medaliaţi, legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul 4 – 14.000 euro, locul 5 – 10.500 euro, locul 6 – 7.000 euro. După JO de la Beijing, Guvernul a dublat şi premiile pentru locurile 4-6