Premium Porc Group, al doilea cel mai mare producător de carne în România: Securitatea alimentară națională în privința acestui produs este compromisă. Prețurile au scăzut în viu cu peste 20%

Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, controlat de grupul danez DCH International SA, va încheia un al doilea an cu afaceri mai mici, iar despre profit "nici nu poate fi vorba". Producătorul a fost afectat de pesta porcină africană în șapte dintre cele 10 ferme și a scăzut prețurile porcilor în viu cu peste 20%, urmare a trendului global dictat inclusiv de marii traderi europeni care livrează carne de porc pe piața locală.
Alina Stanciu - joi, 28 oct. 2021, 22:20
Premium Porc Group, al doilea cel mai mare producător de carne în România: Securitatea alimentară națională în privința acestui produs este compromisă. Prețurile au scăzut în viu cu peste 20%
Premium Porc Group, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, controlat de grupul danez DCH International S.A, a scăzut producția din cele 10 ferme locale, urmare a pestei porcine africane, virus prezent în țara noastră din 2017. În plus, producătorul, care nici nu poate exporta la fel ca restul producătorilor autohtoni, a scăzut prețurile pentru porcii în viu cu peste 20% față de anul trecut, în trend cu evoluția pieței. Aceasta deși costurile cu cerealele și utilitățile s-au înscris pe un trend accelerat ascendent.

„Cifra de afaceri este în scădere, iar despre profit nu poate fi vorba în 2021. Sperăm să revenim pe profit în 2023 dacă va exista o gestionare corespunzătoare a situației pestei porcine africane în România care să conducă la o scădere a presiunii virale in împrejurimile fermelor noastre. (…) Vânzările din prima jumătate a anului sunt mult mai slabe față de perioada similară a anului trecut. Motivul principal este pesta porcină africană care a cauzat atât focare în fermele noastre cât și restricții de mișcare, conducând la scăderea cantității produse și oferite pe piață de grupul nostru. De asemenea, și prețul încasat de fermieri în această perioadă a fost semnificativ mai mic decât cel de anul trecut”, au declarat pentru Economica oficialii Premium Porc.

Aceștia atrag atenția că „securitatea alimentară națională în privința acestui produs este compromisă, fermierii locali nu au nici o influență asupra prețului, el fiind stabilit de către marii traderi europeni care livrează carne de porc pe piața locală”.

În acest moment România mai produce doar 20-30% din necesarul de consum de carne de porc, restul fiind adus din comerț intra-comunitar. „Ne dorim ca românii să consume carne de porc produsă în România, carne proaspătă, de calitate, la prețul corect. Din păcate fără o gestionare corespunzătoare a problemei pestei porcine africane, această situație va persista si se poate chiar agrava. Prețurile de vânzare pentru porcii in viu au fost mult mai mici decât anul precedent. În cazul nostru, prețul de vânzare a fost cu peste 20% mai mic decât cel pentru perioada echivalenta a anului trecut”, mai explică oficialii companiei.

În 2020, grupul danez DCH a realizat, prin DCH International S.A care controlează grupul de firme Premium Porc, o cifră de afaceri de 77,2 milioane EUR înainte de aplicarea ajustărilor negative de valoare pentru stocul de animale. Rulajul a fost influențat negativ de prețurile scăzute la carnea de porc la sfârșitul anului 2020 și de pesta porcină africană, care a generat costuri directe și indirecte suplimentare în valoare de aproximativ 8,3 milioane EUR.

Investiții blocate

De altfel, comoania Premium Porc a fost mult mai grav afectată de pesta porcină decât de SARS-COV-2 ceea ce a determinat managementul să sisteze planurile de investiții mari din România.

„Din pacate pesta porcină africană  ne-a împiedicat să ne continuăm planurile de creștere pentru care eram poziționați în 2020, când am fost foarte aproape de finalizarea unei achiziții importante (compania urma să preia cinci ferme de la grupul româno-danez Danbred). În acest moment nu avem planificate proiecte mari de investiții pentru perioada imediat următoare, dar avem în permanență proiecte de investiții mai mici necesare pentru sporirea biosecurității și/sau îmbunătățirea anumitor zone de activitate”, anunță producătorul.

De la înființare în 2006 și până în prezent, Grupul Premium Porc a investit peste 140 de milioane de euro in proiecte derulate in ferme românești. Fermele danezilor sunt în majoritate investiții de tip brownfield, respectiv foste ferme construite înainte de 1989 care au fost renovate, recondiționate și retehnologizate aducându-le la standarde moderne de funcționare.=

Producție în scădere. Costuri în creștere

În momentul de față, danezii operează 10 ferme în 6 județe cu o capacitate totală de producție de 600.000 capete. Momentan însă nu produc la întreaga capacitate din cauza focarelor de pestă cu care s-au confruntat – în 2021 au înregistrat focare de pestă porcină africană în 7 dintre ferme. „Ne străduim să revenim ( la capacitatea totală de producție n.red) prin eforturile semnificative pe care le facem pentru repopularea fermelor lovite de pesta porcină africană – inclusiv cu animale-matcă necesare pentru reproducție. Pe fondul creșterii numărului de focare de pestă porcină africană în România și în ciuda regulilor de biosecuritate extrem de riguroase pe care le-am implementat în toate fermele noastre și a investițiilor importante făcute în această direcție, anul acesta am înregistrat focare de pestă porcină africană în 7 dintre fermele noastre”, anunță compania care și-a crescut în acest fel costurile concomitent cu scăderea producției.

Ce se întâmplă într-o fermă afectată de pesta porcină africană

Potrivit oficialilor companiei, în cazul apariției unui focar într-o fermă, se înregistrează costuri semnificative cu ecarisarea animalelor afectate, curățarea și dezinfectarea fermei pentru readucerea acesteia la starea de funcționare anterioară. În toată această perioadă nu există producție în ferma respectivă și, deci, nici venituri, în timp ce costurile – cu excepția furajului – rămân la același nivel. O altă componentă importantă și mai des întâlnită a costurilor legate de pesta porcină africană se referă la restricțiile de mișcare în cazul vecinătății cu alte focare. Acestea se traduc prin imposibilitatea de a trimite porci pentru abatorizare la momentul optim si deci cheltuieli mai mari pentru a produce un animal cu o valoare comercială inferioară.

Chiar și fără focare în sau pe lângă ferme, gestionarea pestei porcine africane presupune costuri operaționale suplimentare (personal, materiale), generate de regulile de biosecuritate mai stricte, investițiile în echipamente necesare pentru a crește siguranța și eficacitatea aplicării regulilor de biosecuritate.

Spre exemplu, anul trecut, când pesta porcină nu a afectat în așa mare măsură Premium Porc ca anul acesta, costurile directe și indirecte suplimentare ale grupului în România s-au cifrat la  aproximativ 8,3 milioane de euro.

„Susținem implementarea de urgență a unor măsuri care să asigure stabilizarea evoluției acestei boli pe teritoriul României pentru a permite fermierilor, greu încercați de doua pandemii și de o evoluție nefavorabilă a prețului de vânzare și al costului materiilor prime, să își continue activitatea”, solicită oficialii companiei.

Prețuri în scădere la poarta fermei

În ceea ce privește scăderea prețurilor în piață față de anul trecut –  cu peste 20% pentru porcii în viu în cazul Premium Porc- reprezentanții producătorului atrag atenția că „producătorii locali suferă de un dezavantaj competitiv structural față de colegii fermieri din alte țări europene unde pesta porcină africană nu există sau nu are aceeași evoluție cum are la noi”.” Acest dezavantaj este generat de costurile suplimentare cu gestionarea acestei boli teribile”.

„Piața a fost afectata atât direct, cat si indirect din cauza evoluției pandemiei umane – COVID-19, si a pandemiei animale – pesta porcina africana, care a persistat în România și în Asia și a avansat și în alte state europene, generând astfel dezechilibre între cerere și ofertă atât pe piața locala, cât și pe cea globală. La nivelul actual al prețului porcului și al prețului cerealelor, creșterea suinelor a rămas profitabilă în foarte puține țări din Europa”.

Conform explicațiilor companiei, un alt factor cu impact major în evoluția pieței și care afectează prețul cărnii de porc se referă la valoarea schimbului comercial dintre China și acele state din Europa agreate pentru exportul acestui produs. Europa produce mai mult porc decât consumă, fiind astfel foarte influențată de cantitățile exportate în diversele țări, iar China este cel mai important partener comercial pentru acest produs.

La toate acestea s-a mai adăugat și evoluția prețurilor de achiziție a cerealelor, a altor materii prime necesare pentru producerea furajelor și prețurile utilităților care au ajuns la niveluri neobișnuit de mari. Acestea „erodează dintr-o marja comerciala insuficientă pentru a acoperi aceste creșteri de costuri”, mai spune producătorul. „Majorarea accelerată a prețurilor la utilități este un fenomen generalizat, resimțit la nivel internațional, dar parcă mai acut la noi in țară, unde prețul gazului și in special al energiei electrice au crescut până la niște valori istorice. Pe de alta parte, prețul de vânzare al suinelor nu permite recuperarea acestor creșteri de costuri, așa că rămâne să sperăm că le vom putea recupera din veniturile viitoare”.

„În același timp, consumatorul român de carne de porc dorește, cum este și firesc, să cumpere carnea la prețuri comparabile cu cele din alte țări”, conchid oficialii Premium Porc.

Ce se întâmplă cu prețurile la carnea de porc în magazine

Din datele companiei de analiză de piață RetailZoom, oferite Economica, în perioada ianuarie-septembrie 2021, prețurile la carnea vrac crudă au scăzut cu 2,4% per total și cu 10% în cazul cărnii de porc, față de perioada similaă a anului trecut. Aceasta mai ales în contextul în care marile lanșuri de retail au organizat campanii promoționale la această categorie de produs.

„În 2021 se observă o dinamică de +4% în volume pentru categoria carne vrac crudă, ce este impulsionată pe de o parte de scăderile de prețuri (-2.4%- total și -10% la segmentul porc) influențate de o presiune promoțională crescută îndeosebi pe segmentul de carne porc- care are aproape 40% contribuție în volum și 44% în valoare”, ne-au explicat analiștii RetailZoom.

Sursa: Retail Zoom

Menționăm că datele RetailZoom au fost preluate de la peste 3.500 de magazine partenere din comerțul modern internațional precum Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , XPress,Cora, Carrefour hypermarket, Metro. Total FMCG acoperit de Retail Zoom  se referă la 196 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei, tutun și țigări.

Te-ar mai putea interesa și
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul BBB- pentru datoria pe termen lung, informează societatea de gaze......
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024
ASF: Volumul total al subscrierilor de pe piața asigurărilor din România a ajuns la 16,9 miliarde de lei în primele nouă ...
Volumul total al activităţii de subscriere pe piaţa asigurărilor s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde de lei în primele ...
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding a primit o finanțare sindicalizată de 73 de milioane de euro de la un grup de trei bănci din România
Grup Șerban Holding și subsidiarele au primit un credit sindicalizat în valoare de 73 de milioane de euro pentru refinanțarea ...
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie ...