Planul privind investiţiile strategice şi crearea de noi locuri de muncă face parte dintr-un program mai cuprinzător pe termen scurt şi mediu, până în anul 2018, dar cuprinde ţinte precise numai pentru anul în curs. Potrivit premierului Victor Ponta, planul vizează atragerea investiţiilor în domenii-cheie pentru creşterea economică, precum energia, resursele minerale, agricultura, industria şi infrastructura, astfel încât să fie create 50.000 de noi locuri de muncă în următoarele şase luni, după cele 100.000 create anul trecut, adaugă agenţia de presă Xinhua.
În această privinţă, guvernul român mizează pe relansarea relaţiilor economice şi politice externe atât în Europa, cât şi în Asia.
Prin acest plan – continuă agenţia de presă chineză – România caută un grad mai mare de independenţă energetică, preţuri ale energiei mai mici, identificarea de noi resurse şi proiecte, dezvoltarea rurală şi investiţii în agricultură.
În privinţa industriei, ţintele sunt creşterea competitivităţii, dezvoltarea parcurilor industriale şi susţinerea granturilor pentru IMM-uri. În plus, un obiectiv special este dezvoltarea infrastructurii rutiere şi a celei feroviare, menţionează agenţia Xinhua.
Lista proiectelor din planul de investiţii include exploatarea auriferă de la Roşia Montană şi proiectele pe care compania americană Chevron le are în România.
Negocierile pentru investiţiile de la Roşia Montană ar putea fi finalizate în septembrie. În ceea ce priveşte Chevron, planul este de a face explorări privind gazul de şist, în vederea creşterii independenţei energetice.
Printre alte proiecte menţionate în aceeaşi categorie sunt dotarea termocentralei de la Rovinari cu un nou grup energetic de 500 MW, unde Huadian Engineering (China) se află în discuţii pentru o investiţie de circa 1 miliard de dolari, şi staţia de exploatare de gaz la Fântânele (Mureş), în valoare de 150 de milioane de euro, investiţie provenind de la compania japoneză Marubeni în parteneriat cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), mai notează agenţia de presă chineză.