Presa conservatoare britanică: Francois Hollande vinde „iluzii”

Economica.net
09 05. 2012
hollande_25051600_81268200

Cotidianul The Times (conservator) apreciază că pentru Francois Hollande, victoria în faţa lui Nicolas Sarkozy este „partea uşoară”. „Va fi mult mai dificil să rezolve problemele economice ale Franţei şi să ajute Uniunea Europeană să traverseze cea mai mare criză financiară din istoria sa”, potrivit unui editorial.

„Hollande nu este zgârcit în iluzii”, afirmă ziarul. „Principala (iluzie) este că slăbiciunea economică a Franţei poate fi combătută printr-un rol sporit al statului şi că criza din zona euro poate fi atenuată renegociind tratatul de disciplină bugetară promovat de Sarkozy şi Angela Merkel”.

„Franţa nu-şi poate regăsi competitivitatea decât reducând cheltuielile. Este un mesaj de care Hollande nu va putea scăpa”, adaugă publicaţia.

„Europa respinge austeritatea dar nu există o soluţie uşoară”, avertizează la rândul său The Daily Telegraph, apropiat conservatorilor de la putere. „Alegerile de la sfârşitul săptămânii din Franţa şi Grecia arată că un mit perfid este pe cale să se instaleze în Europa”.

„Acest lucru a fost exprimat cel mai bine de noul preşedinte socialist al Franţei, Francois Hollande, în discursul său de victorie: Europa ne priveşte, a spus el cu o modestie tipic franţuzească”.

„În locul sacrificiului, apare o credinţă populară tot mai mare că ar exista o soluţie magică şi fără durere pentru ieşirea din criză. Este o iluzie crudă, pe care liderii politici responsabili ar trebui s-o ignore”, mai scrie The Daily Telegraph.

„Noul preşedinte nu va avea altă alegere decât să facă reduceri dureroase” în cheltuieli, apreciază cotidianul de afaceri Financial Times, care consideră în acelaşi timp că popularitatea lui Francois Hollande i-ar putea oferi o marjă de manevră mai mare pentru a-şi implementa politica.

La rândul său, The Guardian (centru-stânga) scrie că, dimpotrivă, „sosirea unui socialist pragmatic şi proeuropean ar putea fi ultima şansă de a salva euro şi proiectul european de dogma neoliberală care le-a îngropat”.