Presa internaţională: Referendumul invalidat, Băsescu afirmă că a scăpat de destituire

Presa internaţională, care relatează pe larg despre referendumul de duminică, citând adesea principalele agenţii, scrie că exit-poll-urile arată că Traian Băsescu are şanse să rămână în funcţie, dar că ambele tabere tabere şi-au anunţat victoria, înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, luni.
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 08:39
Presa internaţională: Referendumul invalidat, Băsescu afirmă că a scăpat de destituire

Agenţiile AFP şi REUTERS au anunţat primele invalidarea referendumului, o informaţie preluată de principalele publicaţii de pe toate continentele. „Referendumul din România privind destituirea preşedintelui nu este valid (estimări oficiale)”, a anunţat AFP, care a titrat, de asemenea, „Preşedintele Băsescu afirmă că a scăpat de destituire”, în timp ce REUTERS a anunţat „Prezenţă slabă la votul de destituire” din România.

AFP: „Nivelul de participare la referendumul privind destituirea preşedintelui României Traian Băsescu a fost de 45,92%, deschizând calea invalidării acestei consultări, potrivit estimării oficiale a Biroului Electoral Central anunţată în noaptea de duminică spre luni”, scrie AFP, adăugând că „Domnul Băsescu ar trebui, deci, să rămână la conducerea României”, citând declaraţia acestuia potrivit căreia românii au votat „pentru Europa şi democraţie”, în pofida faptului că acesta afirmă că înţelege „furia” milioanelor de români care au votat pentru demitere.

„Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea din secţiile (de votare), efectuat pentru postul privat Realitatea TV, o zdrobitoare majoritate a alegătorilor, 86,90%, s-au pronunţat, la ora (locală) 21 (18.00 GMT), pentru destituirea preşedintelui”, continuă agenţia franceză, care a publicat, de asemenea, o biografie a lui Băsescu şi precizând totodată că Biroul Electoral Central va publica primele rezultate oficiale luni, la ora locală 10.00 (7.00 GMT).

CHICAGO TRIBUNE: „Prezenţa la vot, cu puţin sub pragul (necesar pentru validarea) votului din România”, titrează CHICAGO TRIBUNE citând Reuters, precizând că „prezenţa la referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46 la sută, conform datelor biroului electoral, ceea ce înseamnă că votul nu a fost valid, râmânând sub pragul de 50 la sută”. „Exit poll-urile arată că peste 80 la sută (dintre români) au votat pentru destituirea lui Băsescu, dar acesta va rămâne în funcţie din cauza cerinţei” de validare a referendumului, scrie cotidianul.

WSJ: „Ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor”, scrie WALL STREET JOURNAL, „în condiţiile în care (pe de o parte) consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50 la sută, iar (pe de altă parte) autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins cu puţin”, „rezultatele oficiale fiind aşteptate luni”. Publicaţia precizează că Băsescu le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze votul şi îl citează afirmând că românii au „respins o lovitură de stat” prin neparticipare.

„Oponenţii de stânga ai preăedintelui au anunţat, însă că o intensificare a prezenţei (duminică seara) târziu a adus suficiente voturi pentru demiterea preşedintelui”, continuă WSJ, citând un exit-poll potrvit căruia aproximativ 80% dintre alegătorii prezenţi au votat împotriva lui Băsescu.

Tot duminică noaptea, „Ponta care a condus efortul de destituire a lui Băsescu, a declarat că orice politician care va ignora un asemenea verdict clar «a pierdut legătura cu realitatea»”, continuă WSJ, adăugând că autoritatea electorală a anunţat o prezenţă preliminară de aproximativ 46% şi că „susţinătorii lui Ponta au avertizat că acest scor ar putea să nu conţină ultimele voturi din ţară şi ale (românilor) din străinătate”.

CNN: „Votul de destituire din România invalidat cu puţin, anunţă preşedintele”, scrie CNN, adăugând că „Băsescu şi-a anunţat victoria duminică (seara) târziu, după ce o prezenţă la vot slabă pare să invalideze un referendum privind destituirea sa”.

FINANCIAL TIMES: „Prezenţa românilor la vot va pecetlui soarta preşedintelui”, scrie Neil Buckley, de la Bucureşti, pentru FINANCIAL TIMES, subliniind că „românii au votat puternic pentru destituirea preşedintelui, însă estimările iniţiale au sugerat că rezultatul referendumului privind destituirea lui Traian Băsescu ar putea fi declarat invalid din cauza prezenţei slabe”.

„Conflictul cu vânătăi dintre Guvern şi preşedinte a provocat îngrijorări la nivel internaţional cu privire la statul de drept şi democraţie în una dintre cele mai tinere şi sărace membre a UE, trimiţând moneda ţării la un nivel scăzut-record”, aminteşte FT.

EURONEWS: „Preşedintele român «supravieţuieşte» unui vot crucial”, anunţă postul paneuropean EURONEWS, precizând că preşedintele suspendat şi-a declarat victoria în urma referendumului. „Adesându-se unor susţinători care jubilau, fostul căpitan de navă a spus că România l-a susţinut stând acasă”, continuă postul, adăugând că „în pofida (estimărilor oficiale) prezenţa la vot şi rezultatul nu a fost anunţat”.

În alt material, intitulat „Ponta îl îndeamnă pe Băsescu să demisioneze”, Euronews îl citează pe premierul român care a declarat imediat după închiderea secţiilor de votare, fără ca rezultatul oficial să fie anunţat, că votul copleşitor al majorităţii românilor pentru demiterea lui Băsescu nu poate fi ignorat. „În timp ce Băsescu vrea să îşi păstreze funcţia, rezultatele oficiale au o marjă de eroare de trei procente şi nu includ voturile românilor din străinătate”, afirmă postul, conchizând că „acest lucru înseamnă că datele cu privire la prezenţa la vot ar putea aduce un rezultat strâns”.

AP: „Preşedintele nepopular al României a luptat pentru supravieţuirea sa politică în noaptea de duminică spre luni, în contextul în care românii s-au pronunţat cu privire la destituirea sa sau nu în cadrul unei bătălii politice care a ridicat probleme cu privire la statul de drept în acest tânăr membru UE”, scrie cotidianul britanic THE INDEPENDENT, citând ASSOCIATED PRESS. Acelaşi material AP este citat şi de către site-ul american REALCLEARPOLITICS.COM.

„Preşedintele României supravieţuieşte referendumului de destituire”, titrează THE TELEGRAPH. „Preşedintele României a afirmat că a dejucat o tentativă de «lovitură de stat», după ce a supravieţuit referendumului privind destituirea” sa, scrie Matthew Day, de la Vorşovia, pentru publicaţia britanică.

„Românii par că nu l-au destituit pe preşedinte”, titrează THE GUARDIAN, precizând că prezenţa la vot a fost slabă, deşi exit-poll-urile sugerează că 80% din voturi au fost în favoarea destituirii. „Încercarea îndrăzneaţă şi controversată a Guvernului român de a-l demite pe şeful statului pare că a eşuat” din cauza prezenţei la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb şi Roberta Radu de la Bucureşti pentru publicaţia britanică.

„Votul pentru destituire din România, invalid”, anunţă EXPRESS în ediţia online, care citează AP, notând că preşedintele Traian Băsescu a promis să acţioneze în vederea reconcilierii ţării.

Site-ul postului THE VOICE OF RUSSIA anunţă că „Preşedintele român ar putea să îşi păstreze funcţia”, apreciind că referendumul privind „suspendarea” preşedintelui Traian Băsescu „pare să fi dat peste cap eforturile oponenţilor săi de a-l demite”, în timp ce site-ul NOVINITE.COM anunţă că „Preşedintele Băsescu supravieţuieşte referendumului de destituire”.

La fel titrează DEUTESCHE WELLE, notând că „preşedintele suspendat român Traian Băsescu pare să îşi păstreze funcţia, în urma unui referendum cu privire la destituirea sa care nu a reuşit să atragă procentul necesar de alegători” pentru a fi validat, dar şi site-ul postului RADIO FREE EUROPE-RADIO LIBERTY, care apreciază că „un succes la referendum ar fi trimis ţara spre noi alegeri prezidenţiale peste trei luni”, ceea ce „ar fi putut conduce la amânarea alegerilor parlamentate, în prezent aşteptate în noiembrie”.

„Prezenţa slabă a alegătorilor îl salvează pe preşedintele României Băsescu de la destituire”, anunţă RIA NOVOSTI în pagina online citând CNN, notând că „referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru depăşirea puterilor sale a eşuat” din cauza unei prezenţe slabe la vot.

„Preşedintele român pare să supravieţuiască referendumului de destituire”, anunţă şi agenţia chineză XINHUA, de la Bucureşti, citând rezultatele preliminare, în timp ce postul AL-JAZEERA anunţă pe site că „Liderul român pare să supravieţuiască refrendumului”, citând de asemenea exit-poll-uri.

„Preşedintele român, salvat de către absenteism”, anunţă postul francez TF1 pe site, care comentează că „acest vot pare să nu soluţioneze o criză politică apărută de câteva săptămâni între un preşedinte detestat de populaţia română pentru că a susţinut măsurile de austeritate şi, în plus, acutat de nepotism, şi un premier, Victor Ponta, care a reuşit să îl suspende din funcţie, fără să poată să îl determine să plece definitiv”. Criza politică din România a adus „o instabilitate care are deja conscinţe grave pentru România” şi îngrijorează Europa, apreciază postul francez.

„Preşedintele român scapă de destituire, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului”, anunţă şi postul postul RADIO CHINE INTERNATIONALE pe site-ul său, în timp ce COTIDIANUL POPORULUI din China titrează „România: preşedintele suspendat ar putea rămâne la putere (sondaje)”.

Site-ul RTBF.BE titrează „România: un referendum fără entuziasm, UE atentă”. „Rezultatul acestei consultări va fi supravegheat îndeaproape de UE, care a criticat la jumătatea lui iulie metodele puţin ortodoxe ale USL-ului condus de premierul Victor Ponta în vederea facilitării destituirii preşedintelui” Băsescu, notează site-ul belgian.

„România: participare insuficientă la referendum pentru a valida destituirea lui Băsescu”, anunţă site-ul 20MINUTES.FR, în timp ce publicaţia OUEST FRANCE titrează în ediţia electronică „Absenteismul salvează capul preşedintelui Băsescu”, iar site-ul 24HEURES.CH „Preşedintele Băsescu ar urma să îşi păstreze funcţia”.

LE FIGARO, într-un material semnat de Arielle Thedrel şi intitulat „Românii au decis soarta preşedintelui”, îl prezintă pe Băsescu drept „un produs pur al culturii comuniste”, citându-i afirmaţiile dintr-o dezbatere electorală televizată de la alegerile prezidenţiale din 2004, cu Adrian Năstase, când a admis „fără umor” acest lucru. „Impulsiv, cu gura mare, provocator, manevrist, Băsescu nu a făcut niciodată nimic pentru a calma jocul, iar spre deosebire de opozanţii săi nu are niciun scrupul să manipuleze Constituţia, interpretând-o cum îi convine”, scrie Le Figaro.

Însă, în pofida personalităţii sale puternice, Băsescu nu poate să mascheze „adevărata miză a crizei, şi anume punerea în discuţie a unui sistem oligarhic moştenit din tranziţie, constând în controlul asupra instituţiilor şi aparatului statului de către o clasă de întreprinzători îmbogăţiţi în condiţii opace, în cursul trecerii spre o economie de piaţă”, continuă ziarul francez, adăugând că „trebuie să se constate totuşi că, în pofida îndemnurilor de la Bruxelles, lupta împotriva marii corupţii a rămas fără efect până la sosirea la putere a lui Băsescu”.

„Preşedintele român nu mai are nimic de pierdut”, mai scrie Le Figaro, adăugând că „acest bărbat orgolios visează, potrivit unora, să lase o urmă în istoria României”. „Poate că a făcut-o deja”, apreciază publicaţia, adăugând că „justiţia a devenit independentă, iar dacă nu a reuşit să anihileze reţelele de influenţă moştenite de la fostul regim, a pus, cel puţin, capăt culturii impunităţii care caracteriza până acum elitele de la conducere”.

De asemenea, cotidianul francez LIBERATION comentează că „Românii sunt sătui de criza politică”, într-un material cu acest titlu, iar LE NOUVEL OBSERVATEUR, comentând prezenţa slabă la referendum într-un material despre ultimele evenimente din România, titrează că „Românii sunt puţin interesaţi de soarta preşedintelui lor”.

Site-ul francez MEDIAPART le propune, totodată, cititorilor săi, după ce le-a prezentat mizele europeană şi naţională a crizei politice din România, o analiză asupra mizelor referendumului de duminică, într-un material amplu, intitulat „Referendumul tuturor pasiunilor”, semnat de Catherine Durandin de la Inalco şi Samuel Rufat de la Universitatea Cergy-Pontoise.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...