Preşedinta Braziliei vrea să construiască 800 de aeroporturi
Aeroporturile constituie ‘o necesitate importantă pentru dezvoltarea ţării’, a argumentat doamna Rousseff.
Cu o populaţie de 194 de milioane de locuitori, Brazilia şi-a fixat ca obiectiv modernizarea infrastructurii învechite şi a transporturilor, care în prezent nu răspund nevoilor. În prezent, în această ţară sunt operaţionale 66 de aeroporturi comerciale. În comparaţie, Spania, cu o populaţie de patru ori mai mică, are 46 de aeroporturi.
De asemenea, organizarea Campionatului Mondial de fotbal în anul 2014 şi a Jocurilor Olimpice la Rio de Janeiro în anul 2016 impun o modernizare a aeroporturilor şi a întregii infrastructuri de transport.
Preşedinta Dilma Rousseff a profitat de vizita sa la Paris pentru a prezenta Brazilia drept o ţară a oportunităţilor, punând accentul pe lucrările de infrastructură. ‘Dorim o economie fără birocraţie şi suntem decişi să înlăturăm şi obstacolele istorice care au împiedicat dezvoltarea infrastructurii, obstacole ce rezultă din cei 20 de ani de politici de austeritate’, a subliniat ea în faţa întreprinzătorilor francezi.
La rândul său, titulara portofoliului Planificării în guvernul brazilian a punctat că dezvoltarea infrastructurii aeroportuare face parte din ‘procesul de reducere a inegalităţilor, populaţia săracă începând să renunţe la autobuz în favoarea avionului’.
Brazilia, ţară renumită pentru decalajele sociale, a reuşit performanţa de a reduce semnificativ nivelul sărăciei. Potrivit unui studiu publicat în luna martie de compania Cetelem şi de Institutul Ipsos, Brazilia a devenit un model de combatere a sărăciei în rândul statelor emergente, anul trecut 54% din populaţia acestei ţări făcând parte din clasa de mijloc, în timp ce în anul 2004 acest procent era de numai 34%. Această evoluţie este rezultatul creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, dar şi a politicii de redistribuire a veniturilor către cei săraci, pusă în practică de fostul preşedinte, Luiz Incio Lula da Silva.