„Am făcut o greşeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte”, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.
„Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit şi tuturor victimelor care au avut impresia că nu le-am susţinut. Sunt, am fost şi voi rămâne în favoarea protecţiei copiilor şi a familiilor”, a adăugat fostul ministru al Familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.
În martie 2022, Katalin Novak, 46 de ani, a devenit prima femeie care a ocupat această funcţie în principal protocolară.
La câteva minute după discursul preşedintei Novak, o altă aliată a lui Viktor Orban, Judit Varga, şi-a anunţat, de asemenea, „retragerea din viaţa publică” pentru că şi-a dat aprobarea ca ministru al Justiţiei – un post la care a renunţat în această vară pentru a conduce campania alegerilor europene.
„Renunţ la mandatul meu de deputat şi de şef de listă în Parlamentul European”, a declarat ea pe Facebook.
Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.
Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.
Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.
După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.