‘Am demarat un grup de lucru interministerial pentru a dezbate pe tema identificării unei alternative la timbrul de mediu astfel încât să respectăm principiul poluatorul plăteşte şi să identificăm şi o sursă de venit pentru aceste restituiri. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc acum câteva zile, ulterior am avut întâlniri cu Ministerul de Finanţe pentru stabilirea acestor sume în privinţa restituirilor’, a afirmat Moia, la Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor.
Mihai Moia a fost invitat la comisie pentru a discuta situaţia creată în urma faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 40/2015 prevede restituirea pe cale administrativă a taxei de mediu la cerere în cinci tranşe, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a considerat că sumele trebuie restituite într-o singură tranşă. Pe de altă parte, Legea 1/2017 abrogă timbrul de mediu.
Potrivit lui Moia, practic, ‘eliminarea timbrului de mediu înseamnă o reducere de peste 50% a bugetului AFM’ şi trebuie restituite cetăţenilor sumele plătite din taxele de mediu care s-ar putea ridica la 5 miliarde de lei.
‘Aceste taxe care au fost încasate şi s-au dus la Fondul pentru mediu se restituiau din Fondul pentru mediu. (…) Acum nemaiexistând această sursă de finanţare, bineînţeles că am demarat de urgenţă procedurile de a ne coordona cu Ministerul de Finanţe şi ANAF să identificăm, să punem această situaţie cap la cap, pentru că AFM avea o situaţie proprie a sumelor încasate, de restituit şi diferenţa de restituit. Din perspectiva noastră, suma ajunge la aproape 5 miliarde de lei, această diferenţă de restituit, inclusiv timbrul de mediu. (…) Aceasta este o sumă maximală, teoretică, dar sumele în mod real trebuie să fie mai mici, având în vedere că nu toată lumea a solicitat sau solicită sau unii au înstrăinat maşina, sunt multe cazuri de genul ăsta’, a adăugat preşedintele AFM.
El a anunţat că, deja, au fost iniţiate demersurile pentru a elabora o nouă ordonanţă de înlocuire a OUG 40/2015, adăugând că interesul este ca restituirea banilor din taxa de mediu să se facă pe cale administrativă şi nu în justiţie.
‘Cu alte cuvinte vrem, avem tot interesul să găsim o modalitate pentru a face aceste restituiri, pentru că nu este în avantajul nostru pentru a fi obligaţi să restituim în urma unei decizii a instanţei. Aşa eşti obligat să plăteşti toţi banii într-o singură tranşă. Şi pe noi ne-ar avantaja să restituim pe cale administrativă, în manieră eşalonată ar fi o presiune mai mică asupra bugetului. Practic, problema este în identificarea sursei şi a cuantumului fără să afectăm deficitul bugetului’, a explicat Moia.
Vicepreşedintele ANAF Doru Dudaş a pledat şi el pentru restituirea pe cale administrativă şi a avansat posibilitatea unei restituiri eşalonate pe doi ani.
Preşedintele comisiei parlamentare, Lucian Bode, a solicitat un grafic al acţiunii grupului de lucru, iar în două săptămâni să comunice demersurile făcute în acest caz.
‘Comisia discută pe marginea acestui subiect extrem de important. (…) Toate cele trei forme de taxare au fost declarate ilegale de Curtea de Justiţie a UE. Statul român a fost obligat să restituie integral aceste sume. Nu poţi invoca insuficienţa fondurilor pentru a plăti aceste taxe şi recomandarea de a nu plăti în cinci tranşe, ci integral. Ordonanţa 40/2015 a statuat restituirea pe cale administrativă a taxei la cerere în cinci tranşe, iar Legea 1/2017 abrogă timbrul de mediu. De aici consecinţele: procedura de restituire a acestor sume nu mai poate fi realizată. Suntem într-un vid legislativ’, a afirmat Bode.
Legea 1/2017 elimină mai multe taxe nefiscale, printre care şi timbrul de mediu.