„În opt ani de zile am decontat peste jumătate de miliard de euro în străinătate, în condiţiile în care noi am emis facturi doar pentru 5 milioane de euro. Sunt nişte cifre care ne îngrijorează, imaginaţi-vă ce am fi putut face dacă aceşti bani rămâneau în ţară şi este foarte important ca toată lumea să fie alături în acest demers”, a spus şeful CNAS.
El a spus că în acest context CNAS şi Ministerul Sănătăţii au demarat un proiect care vizează realizarea unei analize cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani „o adresabilitate crescută pentru pacienţii noştri în străinătate”, urmând ca apoi să se facă un minim de investiţii, iar aceştia să fie trataţi în România.
„După ce ne-au plecat foarte mulţi medici şi profesionişti din ţară, ne-au plecat şi pacienţii din ţară şi ne pleacă şi banii, iar în mod paradoxal pacienţii care pleacă pentru a urma tratamente în străinătate sunt trataţi de medici români cu bani româneşti. Tocmai de aceea, CNAS, alături de Ministerul Sănătăţii, a demarat un proiect foarte ambiţios de a face o analiză cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani încoace o adresabilitate crescută pentru pacienţii noştri în străinătate şi să facem un minim de investiţii astfel încât acest trend să fie lăsat, astfel încât să putem să ne asigurăm că pacienţii sunt trataţi în România de medicii noştri, corect, motivaţi. Este un demers pe care l-am început, pe care dorim să îl finalizăm în perioada următoare şi la care solicităm sprijinul şi autorităţilor publice locale care au spitale în subordine, a Ministerului de Finanţe, pentru a putea să avem în vedere în bugetul de anul viitor aceste proiecte de investiţii strategice, astfel încât să multiplicăm centrele de excelenţă, să încurajăm performanţa şi la noi în ţară”, a explicat Vulcănescu.