Preşedinte CNAS: Pacienţii nu trebuie să mai achite nici un leu în plus faţă de contribuţiile stabilite
El a spus că în acest sens prin noul pachet de servicii medicale de bază, dar şi prin contractul-cadru vor fi plafonate începând cu 1 iunie sumele privind cazarea pacienţilor în spitale la 300 lei pe zi, dar şi alte servicii medicale.
‘Pentru serviciile contractate de CNAS atât timp cât ele sunt stabilite a fi gratuite vor fi efectuate la preţurile decontate de casă fără să fie încasat în plus niciun leu. Pentru serviciile medicale care sunt în pachetul de servicii la tarifele date de CNAS furnizorilor le vor fi rambursate aceste costuri. Pacienţii nu trebuie să mai achite nici un leu în plus decât contribuţiile care sunt stabilite de actul normativ respectiv. A fost introdusă o clauză suplimentară în contractul-cadru astfel ca acest lucru să fie întărit iar furnizorii sunt sancţionaţi pentru acest lucru. La medicul de familie numărul de consultaţii pe care le decontează casa este de 20 în medie pe zi, nu este un număr de consultaţii fix pentru că există o periodicitate în care adresabilitatea este mai mare sau mai mică, pentru restul consultaţiilor medicul de familie are posibilitatea să şi le programeze astfel încât ele să fie urmate de reţete şi bilete de trimitere decontate de casă. Practic pacientul va fi protejat în acest sens de costuri suplimentare. Referitor la spitale, tarifele care se decontează în sistemul spitalicesc sunt cele prevăzute de contractul-cadru, iar pentru anumite condiţii hoteliere care sunt peste standardul decontat se pot încasa sume până la 300 de lei pe zi. Aceste prag de 300 de lei a fost stabilit atât de spitalele publice, cât şi pentru cele private‘, a precizat Ţibichi.
Potrivit acestuia, pentru serviciile la cerere tarifele se pot stabili de fiecare furnizor privat sau public în funcţie de politica sa de preţuri, iar dacă se termină plafonul la cererea pacientului se poate plăti sau se poate programa pacientul pentru perioada următoare când vor fi alocate sume.
Radu Ţibichi a afirmat că Ministerul Sănătăţii şi CNAS îşi doresc să pună ‘o egalitate în tratament’ atât în spitalele publice cât şi în cele private.
‘Pentru serviciile respective contractate cu casa ei (n.r. – furnizorii de servicii medicale) trebuie să garanteze că nu se încasează nimic suplimentar decât acele sume care sunt prevăzute de lege. Serviciile la cerere evident că vor face obiectul decontărilor distincte şi este posibilitatea spitalului privat să o facă aşa cum şi un spital public poate să încaseze în acest moment anumite sume pentru servicii care se fac la cerere anumitor pacienţi asiguraţi sau neasiguraţi’, a mai arătat reprezentantul CNAS.