”Astăzi proiectul european este pe muchie de cuţit. În Bruxelles, lucrurile sunt pe muchie de cuţit, iar zona euro s-ar putea dezintegra”, a avertizat Schulz, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), precizând că formaţiunea sa politică susţine rămânerea Greciei în interiorul zonei euro.
El a respins ideea avansată de Ministerul de Finanţe german referitoare la o ieşire temporară a Greciei din zona euro: ”Această idee a ieşirii pentru cinci ani din zona euro nu este de actualitate. Nu trebuie să mai discutăm despre asta”, a afirmat preşedintele PE.
Liderii statelor din zona euro s-au reunit duminică seară, la Bruxelles, pentru decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.
Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe (Eurogrup). Aceştia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro. ”Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanţări cuprinse între 82 şi 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituţiile (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilităţile de reducere a acestui pachet” prin fiscalitate sau privatizări, relevă documentul citat.
Grecia a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro – estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani – şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios.
Pentru a putea începe negocierile cu Atena, miniştrii de finanţe din zona euro au cerut ca Grecia să modifice taxa pe valoarea adăugată şi sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a creşte veniturile la buget şi să crească independenţa Oficiului naţional de statistică (Elstat).