„Încetarea focului este încheiată, forţele de apărare şi de securitate afgane sunt autorizate să-şi reia operaţunile militare”, a indicat şeful statului.
„Anunţul nostru de încetare a focului a fost primit călduros de populaţie şi de restul lumii. Oamenii cer pace guvernului şi talibanilor, guvernul a acceptat să lanseze acest acord, acum este rândul talibanilor să dea un răspuns pozitiv”, a insistat el, scrie Agerpres.
„Prima cerinţă a afganilor este sfârşitul războiului şi pacea”, a declarat preşedintele Ghani.
Şeful statului decretase o încetare a focului cu ocazia sărbătorii de Aid Al-Fit, care marchează sfârşitul Ramadanului la jumătatea lunii iunie şi pe care talibanii o respectase timp de trei zile: intrarea lor, dezarmaţi, în Kabul şi în numeroase oraşe şi sate oferise prilejul unor numeroase scene de fraternizare şi demonstraţii de bucurie.
Acest armistiţiu se adresa exclusiv talibanilor, excluzând gruparea jihadistă Statul Islamic, prezentă în special în estul şi nordul ţării.
Apoi, Ghani propusese o prelungire cu 10 zile a armistiţiului, începând din 20 iunie, dar insurgenţii au refuzat de această dată să-l respecte şi şi-au reluat atacurile împotriva forţelor militare şi a poliţiei.
Totuşi, potrivit opiniei mai multor observatori, aceste câteva zile de armistiţiu au făcut să apară o vie dorinţă de pace în mijlocul populaţiei, obosită de ameninţări şi de atentate permanente.
Preşedintele Ghani a amintit că a fost nevoie în 2016 de negocieri îndelungate cu extremiştii din Hezb-i-Islami pentru a ajunge la un acord de pace care să permită liderului lor, Gulbuddin Hekmatyar, să revină la Kabul în aprilie 2017. „Am reuşit, putem continua să avansăm”, a estimat el.